Nordkorea: Vi är bäst på mänskliga rättigheter

Nordkorea beskrivs i en FN-rapport som en brutal stat utan motsvarighet i den moderna världen.

Men landets diktator Kim Jong-Un hävdar att de är världsmästare på just mänskliga rättigheter.

– Pyongyang vet att de är mer och mer isolerade diplomatiskt och försöker vända det, säger Sokeel Park, representant för organisationen Link, till CNN.

En lång rapport presenterades av Nordkorea i lördags, där landets system beskrivs som "världens mest fördelaktiga" när det gäller mänskliga rättigheter.

Landets invånare ges en ovärderlig politisk integritet, står det i rapporten enligt CNN. "Ett självständigt och kreativt arbetsliv, så väl som en rik och civiliserad levnadsstandard" garanteras av det ekonomiska systemet.

Orden "mänskliga rättigheter" upprepas mer än 700 gånger i rapporten.

Den är en motreaktion på den fördömande rapport om situationen i landet som FN presenterade i februari. Tortyr, avrättningar och fångläger är bara några av de hemskheter som togs upp. Staten terroriserar sina egna medborgare, enligt FN.

Men Nordkorea förnekar brott mot mänskliga rättigheter. Landet avfärdar kritiken som en ursäkt för USA att lägga sig i landets interna angelägenheter, enligt CNN.

Organisationen Link, Liberty in North Korea, jobbar bland annat med att hjälpa flyktingar från landet.

– Pyongyang ser den växande internationella konsensus kring allvaret i deras brott mot mänskliga rättigheter som en del av sin diplomatiska isolation, så det verkar logiskt att försöka bemöta det uttryckligen också, säger Sokeel Park från Link till CNN.

Publisert: