Schyman dementerar spritrykten

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag dricker inte över huvud taget”

Gudrun Schyman.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Gudrun Schyman.

Ryktet går att Feministiskt initiativs partiledare uppträder offentligt i berusat tillstånd.

Nu dementerar Gudrun Schyman påståendena:

– Jag dricker inte över huvud taget.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Gudrun Schyman intervjuas av Aftonbladets Joachim Kerpner.

Gudrun Schyman var offentligt berusad som partiledare tre gånger – 1996, 1997 och 1999. Efter tio år som Vänsterpartiets ledare avgick hon 2003, men satt kvar i riksdagen till 2006.

I dag onsdag ringde företrädare för Feministiskt initiativ till Aftonbladet och berättade om nya alkoholrykten. Strax efter lunch fick vi träffa Schyman.

Vad är det för rykten som sprids?

– Jag har ju bara fått höra det i andra, tredje, fjärde, femte hand. Men det har ju tydligen spridits så pass långt att det finns de som känner sig oroliga, och som därför har förmedlat det här ryktet, på temat att jag har börjat dricka, säger Gudrun Schyman.

Vem sprider ryktet?

– Det vet jag inte exakt. Men det har ju nått våra kommunikatörer på Feministiskt initiativ, och de vill att jag ska veta det.

Er kommunikationschef säger att ryktet sprids bland journalister och riksdagsledamöter?

– Jag vet inte exakt var det sprids.

Det ryktas - enligt din kommunikationschef Amanda Mogensen - att du skulle ha luktat sprit när du mötte Jimmie Åkesson i Aktuellt?

– Det gjorde jag ju naturligtvis inte. Jag är ju nykter alkoholist sedan lång tid tillbaka.

Vad är din tolkning av detta?

– Man undrar naturligtvis om det är det hållet det kommer från. Det finns ju en väldigt tydlig ideologisk motpol mellan Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ, så det är ju möjligt att de tycker att de på något sätt kan tjäna på att dra igång sådana här rykten.

Ingen av Aftonbladets politiska reportrar har hört några rykten i riksdagen. Ni har inte skapat det här ryktet själva för att få mediautrymme?

– Nej, det är de som jobbar som volontärer som har hört av sig. Sådana här rykten kan ju ta fart och göra många av våra anhängare oroliga. Det är en oro som inte är bra, naturligtvis, den har ju inget verklighetsunderlag.

Hur är ditt förhållande till alkohol i dag?

– Jag dricker inte överhuvud taget. Alkoholismen är en sådan sjukdom att det finns bara två vägar: antingen slutar man dricka alkohol eller så dör man av det. Och jag bestämde mig för att leva, fullt ut.

Du funderade till och med på självmord när det var som värst?

– Ja. Det finns ju otroligt mycket skam och skuld. Det är väldigt svart och det är svårt att tro att man ska kunna komma igen och bygga upp relationerna, framför allt till sina barn, när man har svikit en gång i tiden. Vuxna kan ju alltid gå i från, men barn har en annan utsatthet. Så det där var väldigt plågsamt, att inse att jag hade brustit, men också att våga tro på att det skulle gå att bygga upp igen. Men det gick alldeles utmärkt.

Nu är du partiledare igen. Hur varvar du ner efter intensiva dagar?

– Just nu är det dåligt med nervarvning. Men jag möts ju av väldigt mycket entusiasm och glädje hos många människor, så jag ligger på plus hela tiden.

Då kan det vara extra svårt att somna när man kommer hem?

– Ja, det är extra svårt att somna. Det blir väldigt korta nätter och väldigt långa dagar. Men jag mår inte dåligt av det, det går bra.

Om du kommer in i riksdagen kanske det blir ännu mer intensivt. Du är inte orolig för det?

– Jag var ju i riksdagen utan att dricka, och jag kommer att vara där igen. Beslutet i mitt liv om att inte dricka sprit är väldigt stabilt förankrat i mig, för det handlar om livet. Det är ungefär som om du skulle vara allergisk mot nötter och veta att du kanske kvävs om du äter en nöt. Då låter du bli. Och jag låter bli.

Publicerad: