Kristen debatt: Hade Jesus röstat på SD?

avLisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LARS PEHRSON/ SvD / TT
SD:s före detta partisekreterare Björn Söder.

En ny debatt har blossat upp bland kristna – om det går ihop att vara kristen och samtidigt rösta på Sverigedemokraterna.

Jesus hade aldrig röstat på SD, hävdar några av debattörerna. Andra håller inte med.

– Jag skulle skriva under på att islam är det största hotet, och jag tror Jesus skulle skriva under på det också, säger Martin Kroon, lektor på Malmö högskola och kristdemokrat.

På en av Sveriges största kristna bloggar, Aletheia, finns flera predikanter och kristna företrädare som nu öppet ställer sig bakom eller uttrycker förståelse för SD.

"Hade Jesus röstat SD?"

Under det senaste året har en debatt bland kristna blossat upp om huruvida att rösta på Sverigedemokraterna är förenligt med att vara kristen.

Kristna tidningen Dagen har publicerat en rad debattartiklar från både för- och motståndarlägren.

Stefan Swärd, statsvetare och pastor i frikyrkan Folkungakyrkan i Stockholm, anser där att "kristna inte hör hemma i Åkessons hejarklack".

Micael Grenholm, teologistudent och medlem i frikyrkan Mosaik, en förgrening av Pingströrelsen, har publicerat en debattartikel i Dagen med titeln: "Hade Jesus röstat på SD?".

– På senare tid är det allt fler kristna som går ut öppet till stöd för SD. Det finns tyvärr en trend bland flera kristna som i sin iver att berätta om kristna budskap glider över i islamofobi.

Han tar upp att flera präster och pastorer anser att man inte längre kan kalla SD för ett rasistiskt parti.

"Vedervärdigt"

– Man menar att det tillhör partiets rötter, men att tiderna förändrats. Det är en del av normaliseringen av SD. Jag tycker det är vedervärdigt. När det gäller SD handlar det inte bara om politiska beslut om järnvägar och sjukhus, utan om ideologi.

Han anser att det är ironiskt att SD vill återinföra kristendom som statsreligion.

– Det är precis vad frikyrkorörelsen protesterade emot.

Han är säker på att Jesus aldrig hade varit SD-väljare.

– SD har en människosyn som är så långt ifrån Jesus man kan komma. Jesus gillar ju människor av olika former och färger. Det är ju också poängen i hans liknelse med den barmhärtige samariten.

Carl Uhr, kristen sverigedemokrat, anser att kristna visst kan ha SD-sympatier i Dagen: "Varje nation har i första hand ansvar att ta sig an de svaga bland sitt eget folk".

"Mångfaldsförespråkare naiva"

Martin Kroon, lektor vid Malmö högskola och kristdemokrat skriver i Dagen att "mångfaldsförespråkare ofta präglas av naivitet".

– Det finns en stor rättsosäkerhet när det gäller prövningen av vilka som får uppehållstillstånd, att rena krigsförbrytare lyckas ta sig hit, exempelvis, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Det finns betydande subkulturer av islam som känner större lojalitet mot islam än mot det svenska samhället. Många oroas för terrorhandlingar som i Paris och London, men jag tror mest att många inte känner att de vet vad som kommer hända med den här gruppen på sikt: om man kommer att anpassa sig till västerländska samhället eller eftersträva sharialagar. Det är bara SD som lyfter frågan.

Martin Kroon säger att han håller med SD om att islam är det största hotet mot demokratin sedan nazismen.

– Jag skulle skriva under på det, och jag tror Jesus skulle skriva under på det också. Jag ser helt enkelt islam som ett av de stora hoten mot västerländsk demokrati och utveckling.

Söder: "Som Jesus ska man hålla sig från politik"

SD:s partisekreterare Björn Söder trycker på att värdekonservativa SD är det enda parti där kristendomen lyfts över alla andra religioner, som vill minska invandringen men öka biståndet och att som i princip är ensamt om sitt öppna abortmotstånd.

– SD är verkligen förenligt med kristendomen säger han.

Söder tror att Jesus, om han funnits, hade avstått från att rösta.

– Skulle Jesus ta partipolitiskt ställning skulle han kanske utestänga andra med annan politisk uppfattning, och det är det vissa präster har tendenser att göra. Ska man jobba som präst, eller om man nu är Jesus, ska man nog akta sig för att blanda sig i partipolitiken.

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson tror att debatten rests eftersom allt fler kristna vågar visa sin färg i samband med att partiet har växt:

– Jag tror att det funnits en betydande andel kristna som under lång tid tyckt att vi haft en bra politik, men eftersom det varit ett sådant socialt stigma har de dragit sig för att rösta på oss eller öppet stödja oss.

Karlsson: "Marxistiska krafter"

I ett blogginlägg 2012 skrev Karlsson att Bibeln ger stöd för sverigedemokratisk politik. Svenska kyrkan har enligt Karlsson tagits över av "Marxistiska krafter" och blivit verktyg i "samhällssplittrarnas händer".

– Det finns tongivande röster inom kyrkan som menar att SD inte hör hemma där över huvudtaget. Moderna teologiska inriktningar är inriktade på mångkultur, men man kan lika gärna en konservativ tolkning av Bibeln.

Eva Brunne till biskop i Stockholms stift säger att hon möter förtroendevalda sverigedemokrater inom kyrkan regelbundet.

– På den direkta frågan om man som kristen kan rösta på Sverigedemokraterna, så kan man ju uppenbart det. Men jag tycker inte att jag som kristen skulle kunna göra det. Det strider mot den människosyn vi står för, som handlar om öppenhet, allas lika värde, gästfrihet, att ta hand om folk som behöver skydd. Det är saker som SD inte står för. Man måste också komma ihåg att Jesus själv var flykting.

Biskop: Ingen förståelse

Hon har ingen förståelse för debattörerna som är oroar sig över en växande muslimsk befolkning i landet.

– Vi ser väldigt lite av den extrema islamismen i vårt land De flesta muslimer i Sverige vill samarbeta väldigt väl, inte minst i dessa dagar. Att dra alla över en kam skulle vara som att säga att alla kristna är precis likadana. Så är det ju inte. Det finns kristna från höger till vänster.

Publicerad: