Så fortsätter katastrofvädret – nya skurar väntas veckan ut

1 av 2
NYHETER

I natt sjönk vattnet i översvämmade Kristinehamn undan något.

Men mer regn är att vänta i de översvämningsdrabbade områdena. 

– Över helgen är det fortfarande risk för regnskurar, säger Emil Björck, meteorolog vid SMHI till Aftonbladet.

Flera områden i Sverige ligger under vatten och många människor i landets sydvästra delar har fått sina hem förstörda av översvämningarna.

Och katastrofvädret fortsätter.

I nuläget har Halland, delar av Västra Götaland och Värmland klass 2-varningar för mycket höga flöden – och regnet väntas fortsätta veckan ut.

– Vi har kvar det lågtryck som har dominerat den här veckan och det ligger parkerat även under resten av veckan. Vi kommer att ha fortsatta regn- och åskskurar och det är jättesvårt att säga var de hamnar, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Aftonbladet.

Mer nederbörd

Regnovädret över landet kommer under fredagen att drabba de översvämmande områdena. Det är främst norra Götaland, norra västkusten samt delar av Norrland som enligt Johan Groth kommer att drabbas värst av regnskurarna under fredagen.

– Det har varit regnskurar i Halland nu under morgonen. Och det är risk för det längs västkusten under hela dagen, kraftigast regnskurar väntas framåt kvällen och natten, då kan det bli mer ihållande regn, säger Emil Björck.

I Halland och Västra Götaland väntas nederbörd på 15-20 milimeter.

– Värmland är det lite lugnare, ser det ut som rent allmänt. Men vi kan nog komma upp till 10-15 mm lokalt och allmänt lite mindre mängder då, säger Björck.

Hur ser det ut för de översvämmade områdena, när ska det sluta regna?

– Över helgen är det fortfarande risk för regnskurar Det ser ut som att det börjar lätta lite grann från och med tisdag. Men allmänt kan det i alla fal vara lokala skurar, men inte i samma intensitet, säger Emil Björck vid SMHI.

Påverkar tågtrafiken

Översvämningen i Värmland påverkar trafiken i området kring Kristinehamn. E18 genom Kristinehamn är helt avstängd mellan Solbackenmotet och Övre Kvarnmotet, uppger Trafikverket på sin hemsida.

Det tidigare tågstoppet mellan Karlstad och Kristinehamn är hävt och en del tågtrafik kan nu köra på spåren, men med reducerad hastighet som leder till en del förseningar.
Tågtrafiken mellan Kristinehamn och Nykroppa är fortfarande avstängd för all tågtrafik, vilket påverkar den regionala trafiken i Värmland. Men även fjärrtågen mellan Oslo-Karlstad-Göteborg och Stockholm.