Två anhållna för grovt rånförsök

NYHETER

Sköt mot polisen när de flydde

1 av 4 | Foto: Efter rånet satte rånarna eld på en bil i Farsta centrum.

Beväpnade slog gärningsmännen till mot ett växlingskontor i södra Stockholm på tisdagen.

Sedan sköt de mot polisen under flykten.

Dagen efter anhölls två män misstänkta för rån- och mordförsök – sedan släpptes de.

Vid 19.30-tiden på tisdagen ska de misstänkta ha försökt råna ett växlingskontor i Farsta centrum i Stockholm. I samband med att gärningsmännen lämnade platsen sattes en bil i brand – och under flykten sköt de mot polisen.

– En polispatrull mötte ett misstänkt fordon. Personer i fordonet avlossade skott mot polisen. Det rör sig om ett gevärsliknande vapen, inte en pistol, sa Albin Näverberg, informatör på Stockholmspolisens länskommunikationscentral då.

Greps under natten

En stund efter rånförsöket sattes en bil i brand i ett friluftsområde i Sköndal. Tekniker har kunnat konstatera att det var den mörka flyktbil gärningsmännen använde.

En massiv polisinsats sökte gärningsmännen under kvällen – under natten anhölls två män, 28 respektive 33 år, misstänkta för åtminstone inblandning försök till grovt rån samt mordförsök.

Männen släpptes senare under onsdagen, men det är oklart om de avskrivits från utredningen eller om de fortfarande är misstänkta.

– De var anhållna under en kort stund men sedan släpptes de. Nu får vi börja om, säger Donnie Dierks, stationsbefäl vid Söderortspolisen, till TT.

Tidigare dömda

Båda är välkända av polisen sedan tidigare och har dömts för ett flertal brott.

Den yngre av dem förekommer under 30 avsnitt i belastningsregistret. 2010 dömdes han till fyra års fängelse för försök till dråp.

Dessförinnan dömdes han 2008 för misshandel, rån vid två tillfällen samt våld mot tjänsteman med mera. Straffet då blev fängelse i två år och sex månader.

Den äldre frigavs för bara några veckor sedan från ett straff för en parfymstöld i Bålsta. Han halkade på en isfläck och kunde gripas av polisen på flyende fot. Han hade då lånat en bil av en känd fotbollsspelare. Spelaren misstänks ha låna ut snabba värstingbilar som används vid olika brott.

33-åringen hade dessförinnan dömts till fängelse vid sex tillfällen.