41 500 sprang Midnattsloppet

Svettiga pannor, svängande hästsvansar och tio kilometers trängsel i spåret.

Midnattsloppet i Stockholm luktade folkfest och löparsvett när över 40 000 löpare tog över Södermalms gator sent i går kväll.

På startlinjen hoppar och studsar de ivriga löparna som vore de på knattedisco. De har precis svurit en löpared om trivsel och glädje och Ringvägen är rosaklädd så långt ögat når.

– Det enda i huvudet just nu är att komma i mål på under en timme, säger Robert Jansson från Stockholm precis innan han rusar i väg.

Slog deltagarrekord

Midnattsloppet i Stockholm har arrangerats sedan 1982. I år slog man deltagarrekord och blev Europas största tiokilometerslopp när 41 500 löpare anmält sig i tisdags.

I startfållorna hördes dialekter från hela landet bland tights, taggade blickar och maskeraddräkter. För 430 personer nöjde sig inte med att springa – de spökade ut sig också.

– Man måste synas för publiken och bjuda tillbaka, säger Julian James som täckt kroppen med lampor.

”Sprang en halvmara”

De allra flesta som slingrade sig runt det rosa spåret på Södermalm var motionärer, som Göran, 87, som skrivit namn och ålder på sin tröja med stora bokstäver. Andra tar löpandet på betydligt större allvar.

– Det här var mitt andra lopp i dag. Jag sprang en halvmara vid lunch, säger Haben Idris, som till vardags tävlar för Hässelby IF, strax efter mållinjen.

Efter den obligatoriska slutspurten var pannorna blanka och kinderna röda.

– Det var bitigt, jag är så tävlingsinriktad och tog i på alla delar, säger Anna Westerberg som haltar mot väntande bananer och vatten efter målgången.

Tidigare år har dödsfall drabbat loppet, men årets upplaga såg sent i går kväll ut att bli fri från allvarligare olyckor.

– Det känns lugnt i år. Det vanligaste är vätskebrist, trots att det bara är en mil, säger Göran Friberg, arbetsledare för sjukvårdarna.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN