100 miljoner till barnen i Gaza

Publicerad:
1 av 4 | Foto: AP
Barn i Gaza.

SOS Barnbyar får en jättedonation på 100 miljoner kronor av Akelius Foundation.

Pengarna är öronmärkta för att hjälpa barnen i Gaza

– Jag hoppas att pengarna kan ge dem en lättnad via det viktiga arbete som SOS Barnbyar gör, säger Roger Akelius till TT.

Finansmannen Roger Akelius har tidigare donerat stora belopp till SOS Barnbyar. Hans stiftelse har skänkt 100 miljoner till en ny barnby i Indien, 100 miljoner till Haiti efter jordbävningen och lika mycket till Tacloban, Filippinerna, efter den förödande tyfonen som dödade över 1 000 människor.

– Jag tror att de flesta människor vill hjälpa till. I detta fall är beslutet ganska enkelt om man tänker på sina egna barn i den miljön. Vår stiftelse står helt fri och obunden politiskt och religiöst. Det gör alla de barn som drabbats i Gaza med, säger Akelius.

”Kan hjälpa många fler barn”

Donationen kommer att gå till att bygga en integrerad barnby på Gazaremsan.

– Den kommer att vara utformad på ett nytt tillvägagångssätt och det innebär att vi kan hjälpa många fler barn. Vi utgår från barnens individuella behov, men också från landets förutsättningar och situation, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare för SOS Barnbyar Sverige.

Oroligheterna måste lägga sig

När själva bygget kan påbörjas är fortfarande oklart.

– Vi behöver avvakta tills oroligheterna lagt sig. I höst ska vi göra en grundlig utvärdering över hur verksamheten ska se ut.

TT

Publicerad: