Nyheter

Chockdomen överklagas

Av: 

Tord Westlund

NYHETER

GÄVLE. Trebarnspappan Hasse Löf, 49, svävade mellan liv och död efter att slagits medvetslös av en 22-åring på rymmen från rättspsykiatrin.

22-åringen åtalades för mordförsök men friades helt av Gävle tingsrätt. Nu överklagas domen som upprört poliser, åklagare och rättsexperter.

- Vilken människa som helst inser att tingsrättens friande dom är orimlig, säger psykiater Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler.

Domstolen ansåg att 22-åringen på grund av sitt psykotiska tillstånd saknat uppsåt och därför inte kunde dömas för brott.

”22-åringens tankevärld vid gärningen har inte kunnat rekonstrueras och åklagaren har inte förmått att genom utredningen styrka att det är ställt utom allt rimligt tvivel att 22-åringen handlat med uppsåt”, skriver tingsrätten och friar. Hans Löf får heller inget skadestånd.

”Dags att byta yrke”

Polisutredarna i Gävle säger sig ha chockats av den friande domen.

- Blir det tillåtet för psykiskt sjuka att närmast döda ostraffat, är det dags att byta yrke, säger en inspektör vid Gävleborgspolisen.

Nu överklagar chefsåklagare Lars Göransson den friande domen till hovrätten för Nedre Norrland.

- Rätten för fram en mängd omständigheter som är obegripliga. Det finns uppgifter i den rättspsykiatriska undersökningen som talar för att 22-åringen var medveten om vad han gjorde. Han hade också tidigare på dagen sagt till en kompis att han skulle slå ner och döda folk, säger åklagaren.

Tror att domen ändras

Experten Ulf Åsgård är övertygad om att hovrätten kommer att ändra domen.

- Tingsrätten rör sig med psykiska begrepp som man inte har förstått och tycks inte ha klart för sig skillnaden mellan medvetande och medvetenhet. Jag är helt övertygad om att hovrätten korrigerar domen, säger Åsgård.

Hoppade på huvud

22-åringen hade varit på rymmen från rättspsykiatriska kliniken i Huddinge i tio månader när han kom in akut till Gävle sjukhus. På akuten fick han ett utbrott och rusade ut. Han var förvirrad och trodde att Gud gett honom order att döda. Hasse Löf kom gående i hans väg och slogs till marken. 22-åringen hoppade även på hans huvud innan väktare från sjukhuset kunde stoppa misshandeln. Hasse överlevde tack vare snabb hjälp men fick tillbringa en månad på sjukhus.

22-åringen är sedan tidigare dömd till rättspsykiatrisk vård och har återförts till kliniken varifrån han rymde.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: