Valåret 2014

Wallström om ett samarbete med V

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

UMEÅ. För bara några dagar sedan kom beskedet att ex-ministern Margot Wallström (S) har återvänt till inrikespolitiken på allvar.

I dag höll hon sitt första anförande sedan dess och gav sin syn på vilka S bör regera med.

– Jag tror att Vänsterpartiet redan mält sig ur diskussionerna. De kan inte börja med att sätta sig och kompromissa när de varit så kategoriska som de har varit, säger hon.

Samma dag som Jonas Sjöstedt (V) höll sitt sommartal i Umeå gjorde också Margot Wallström (S) ett framträdande i samma stad, som är placerat i det Västerbotten hon kommer ifrån. Det var hennes första framträdande sedan det stod klart att hon återvänt fullt ut till den svenska inrikespolitiken.

Uppmärksammade Irak

Hon talade på ett lokalt partimöte och lyfte direkt frågan om den turbulenta situationen i norra Irak.

– I det soliga Umeå vill jag föra in resten av världen och prata om det som händer i Irak. Det är samtidigt ett exempel på att allt inte måste vara partiskiljande och käbbel. När det gäller vår syn på mänskliga rättigheter, fred och internationell solidaritet har vi en stor enighet i Sverige och det ska vi vara glada och tacksamma för, säger hon.

I sitt tal i Stockholm i går vädjade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till svenska folket om att öppna sina hjärtan och ha tålamod med stora flyktingströmmar från krigsområden de kommande åren.

Wallström menade att Reinfeldts uttalande var "väl men samtidigt upprörande".

– Här har vi en statsminister som bidragit till att statskassan har urlakats på väldigt mycket pengar som också hade kunnat gå till den här typen av insatser. Jag tycker att man måste visa större känslighet inför hur kommunerna och de som ska ta emot alla flyktingar ska få göra det på ett värdigt sätt. De vill bidra men många gånger är det svårt att göra det för dem rent praktiskt.

”Stötande”

Ex-ministern Wallström hävdar att det är sent att be om solidaritet.

– Nu passar det att be om solidaritet och att folk ska ställa upp. Det kan vara lite stötande även om jag vill förstå hur han menar, säger hon.

Innan talet gav hon också sin syn på hur Socialdemokraterna ska agera efter valet.

– Det kan bli ett väldigt besvärligt parlamentariskt läge med tanke på utfallet. Det är klart att vi kämpar för att vi ska få så många röster som möjligt, att vi ska kunna regera med ett gott parlamentariskt underlag.

Vilka bör ni samarbeta med?

– Det vi hittills sagt är att vi samarbetar mycket med Miljöpartiet, vi har gjort det mycket i kommuner. Vi har erfarenhet av det.

Jonas Sjöstedt sommartalar i Umeå i dag. Bör de vara med i en regering?

– Jag tror att de på sätt och vis redan har mält sig ur. De har ju inte alls öppnat upp för några diskussioner kring ett antal frågor. De kan inte börja med att sätta sig och kompromissa när man har varit så kategorisk som de har varit. Kanske trivs de också bäst i att vara i opposition och kunna kritisera. De driver en fråga, vinster i välfärden. Och där finns för dem inget utrymme för någon diskussion om exakt hur det ska genomföras.

Sjöstedt: "Jag är förvånad"

Jonas Sjöstedt är förvånad är Wallströms kommentar.

– Det förvånar mig mycket det hon säger. Det innebär för att man öppnar för att regera med borgerliga partier. S och MP ser ut att få ungefär 40 procent och det är inget regeringsunderlag. Är det så att de menar allvar och vill regera med borgerliga partier är det ett väldigt viktigt besked, säger han.

V-ledaren säger att det bara är en rödgrön trepartiregering som kan få majoritet i riksdagen.

– Vi vill sitta i den, alternativet är opposition. Jag kan inte förstå Margot Wallström, om hon tycker det är viktigare att ha kvar riskkapitalisternas vinstintresse än att bilda en rödgrön regering, tror jag inte hon har de rödgröna väljarna med sig.

ANNONS

50% rabatt på valfri produkt hos Yves Rocher! Ange kod: "NOW50" Gäller första produkten som läggs I varukorgen. Gäller ej rea eller set.

Extern länk från Yves Rocher SE

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014

Margot Wallström

Jonas Sjöstedt