”Det kokar i kåren nu”

avBjörn Barr

Publicerad:

Polisens ingångslön höjs inte

Protestgrupper, kampanjer och förhandlingar räckte inte.

Polisens ingångslön stannar kvar på 21 300 kronor per månad.

Nu planerar arga poliser att sjukskriva sig i protest.

– Man kan nog säga att det kokar inom kåren, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Det blir ingen höjd ingångslön för landets poliser. En lönenämnd beslutade i dag att ingångslönen fortsatt ligger på 21 300 kronor i månaden. I stället höjs alla polislöner individuellt med två procent.

– Jag är förbannad, riktigt förbannad kan jag säga. Det är löjligt hur lite man värderas inom den här myndigheten, säger polisen bakom Facebook-gruppen "Minst 25 000 kronor för poliser".

På sidan som "gillas" av nästan 10 000 personer sprids just nu en uppmaning om att poliser ska sjukskriva sig i protest den 25 juni.

Samma dag som lönen trillar in på kontot alltså.

Inlägget har delats, kommenterats och fått en uppskattande tumme av hundratals personer. Enligt polisen bakom gruppen – som inte själv står bakom inlägget – finns det risk för att många stannar hemma.

– De som jag har pratat om det här med är förbannade, de kokar. Det är inte rätt egentligen att sjukskriva sig, de som drabbas är ju allmänheten. Men vad ska vi göra annars, säger polisen.

"Kokar inom kåren"

Även Polisförbundet har gått ut och kritiserat den nya uppgörelsen. Men förbundsordförande Lena Nitz säger att det kommer fler möjligheter till höjda ingångslöner:

– Vi är otroligt besvikna på att hamna i den här situationen. Men vi ska fortsätta förhandla nu, vi har ytterligare två revisionstillfällen på att få upp lönerna under avtalsperioden som löper fram till 2016.

Hon har också hört talas om protestaktioner i form av sjukskrivningar och uppsägningar. Enligt henne är missnöjet inom polisen större än på länge.

– Det har bubblat inom kåren tidigare, men man kan nog säga att det kokar nu, säger hon.

RPS också missnöjt

I ett pressmeddelande säger sig även RPS vara missnöjt med att parterna inte kunde enas. De hade hellre sett att Polisförbundet tackat ja till det tidigare medlarbudet om en höjd ingångslön på 23 500 kronor.

– En högre ingångslön har varit prioriterad för arbetsgivaren, samtidigt har jag varit mån om att alla poliser ska kunna få en högre lön, både nya och äldre. Medlarbudet innebar en rimlig avvägning mellan dessa intressen. Om man ska höja ingångslönerna så måste man göra det successivt, säger rikspolischef Bengt Svenson i pressmeddelandet.

Publicerad: