Nyheter

Kriminalvården bor på lyxhotell efter utvisningar

Av: 

Niklas Eriksson

Dubais skyline.

NYHETER

Kriminalvårdare och gränspoliser har levt lyxliv – med skattepengar.

På utvisningsresor har de tagit in på femstjärniga hotell och rest hem i businessklass, avslöjar Sveriges Radios Kaliber.

– Jag har respekt för att man tycker att det är mindre rimligt, att det till och med kanske ibland är lite stötande, säger Hans Lagerlöf, chef för den enhet som bokar resorna.

Förra året lade Kriminalvårdens transporttjänst 240 miljoner kronor på utvisningsresor. Det innebär en ökning med 20 miljoner jämfört med 2012 – trots att färre personer har transporterats, avslöjar Kaliber.

Bodde femstjärnigt

Vid deras genomgång av resorna som genomförts med inhyrda flygplan mellan januari 2011 och 2014 har Kaliber hittat ett 80-tal resor där de anställda har stannat utomlands efter uppdraget, ofta i helt andra länder än utvisningslandet.

Bland annat har tre personer bott på hotell i Dubai till en kostnad på 13 235 kronor efter att de genomfört en utvisning till Kabul i Afghanistan.

Men det handlar också om femstjärniga hotell i Istanbul och Aten med spa och tillgång till golfbana, enligt Kaliber.

Hotellen är dessutom sällan nära flygplatsen, i ett fall där personalen stannade över i Jordanien gick taxiresan sex mil till en resort vid Döda havet.

Kriminalvårdens anställda kan också alltid flyga i businessklass på hemresan om flygtiden är längre än tre timmar. Från Dubai kostade en resa till exempel 27 000 kronor per person.

Praxis utan avtal

– Jag har respekt för att man tycker att det är mindre rimligt, att det till och med kanske ibland är lite stötande. Men nu får vi titta på hur vi ska reglera det här och där göra bedömningen om vad som är rimligt och inte rimligt, säger Hans Lagerlöf, chef för den enhet som bokar och planerar resorna, till Kaliber.

Ställföreträdande chef för Kriminalvårdens Transporttjänst Claes Nöjd säger att det är svårt att bedöma rimligheten i resorna.

Han säger att de nu ser över om det är rimligt att den lagstadgade rätten till vila innebär två eller tre nätter utomlands. Något som har blivit praxis utan några avtal, enligt Kaliber.

Men även gränspoliserna som följer med på utvisningsresorna får bo på lyxhotellen och flyga businessklass.

Har inget val

P4 Örebro, som samarbetat med Kaliber om publiceringen, berättar att gränspoliser från Örebro stannat kvar i flera dagar i nästan hälften av de 50 utvisningsresorna som gjordes förra året. Då har de bott på lyxhotell i allt från Förenade Arabemiraten och Tanzania. Chefen för gränspolisen i Örebro, Mats Fogelberg, säger till P4 att när gränspoliser reser med Kriminalvårdens transporttjänst måste de följa transporttjänstens villkor eftersom det är Kriminalvården som står för kostnaderna. Även om man skulle vilja åka hem tidigare från lyxhotellet skulle det alltså inte gå, enligt Mats Fogelberg.

– Jag har själv ifrågasatt detta en gång, för jag ville åka hem tidigare, men då fick jag nej från Kriminalvården, säger gränspolisen Helena Sandberg till P4 Örebro.

Hon förstår att systemet kan sticka i ögonen, eftersom det är skattemedel som går åt, men säger att poliserna inte har något val.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert: