Nyheter

Pappan till jordansk pilot kräver mer hämnd

Av: 

Carina Bergfeldt

Victor Stenquist

NYHETER

AMMAN/STOCKHOLM Terrorgruppen IS brände en jordansk pilot till döds.

Jordanien svarade med att avrätta två IS-kopplade fångar – men pilotens pappa kräver mer.

– Jag kräver att ingen av dem i vår närhet ska tillåtas leva. Jag kräver en större hämnd än avrättning av fångar. Jag kräver att organisationen IS förintas, säger han till al-Jazira.

Det pågick förhandlingar mellan Jordanien och terrorgruppen IS för att Jordanien skulle få åter stridspiloten Moaz al-Kasasbeh som tillfångatogs sedan hans plan störtat i Syrien.

Men förhandlingarna bröt samman då IS inte kunde presentera några bevis på att piloten fanns vid liv – och strax därefter publicerades en video som visade hur han levande bränts ihjäl.

Som omedelbar vedergällning valde Jordanien att avrätta två fångar med kopplingar till IS, terroränkan Sajida al-Rishawi och en annan manlig IS-medlem.

Kräver mer

I Jordanien har oroligheter pågått sedan beskedet att piloten dödats, vilket ska ha skett för över en månad sedan med blivit känt först nu.

Nu har även pilotens pappa Safi al-Kassasbeh uttalat sig och han kräver ytterligare åtgärder och att IS ska utplånas.

– Den här mördarorganisationen, med militanter från hela världens länder, agerar på ett barbariskt sätt, bryter alla internationella lagar, etiska regler och konvensioner. Det är därför jag starkt kräver att regeringen fort kräver hämnd för Moaz spillda blod och för vårt lands värdighet, säger pappan enligt nyhetskanalen al-Jazira.

Scenerna när familjen fick reda på mordet på sonen var hjärtskärande och bevittnades av en reporter från New York Times.

Utlovar hårt krig

Tidningen beskriver hur släktingar försökte förhindra att pilotens mamma Isaaf och hans fru Anwar skulle få höra att det fanns en video med den närståendes död. De slog av teven och försökte ta ifrån Anwar smarttelefonen, men hon hade redan fått se en nyhetsflash och sprang gråtandes ut på gatan.

”Snälla gud, låt det inte vara sant”, uppges hon ha skrikit enligt New York Times.

Aftonbladet har under dagen besökt släktens hus i Amman, där det tidigare varit protester mot mordet på piloten.

Men nu har familjen istället tagit sig till Karak, den by där piloten kommer ifrån, och där Al-Kasasabehs mamma och hans änka, Anwar al-Tarawneh, bor.

Båda två, mamma och änka, har vårdats på sjukhus idag på grund av chock, enligt uppgifter.

Jordaniens kung Abdullah har flugit hem till landet efter att ha avbrutit ett besök i USA och har hunnit utlova ett ”obevekligt” krig mot IS.

– Vi utkämpar det här kriget för att skydda vår tro, våra värderingar och mänskliga principer och vårt krig kommer för dessa sakers skull att vara obevekligt och kommer att slå mot dem på deras eget territorium, har Abdullah sagt på ett möte med landets säkerhetsråd, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han har också planerat att åka till byn Karak och visa sin respekt mot familjen inom kort, troligen de närmaste dagarna. I sitt tal till landet refererade kungen till piloten som både martyr och hjälte.

Under onsdagkvällen har det varit lugnt i Amman, men man har bestämt att det ska hållas en stor demonstration på fredag efter fredagsbönen, dels för att hedra piloten och dels för att kräva ytterligare åtgärder. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter