Statyn petas från Facebook – är för naken

Av: Miriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lilli Strauss / TT / NTB Scanpix

Att Facebook plockar ner bilder som visar för mycket hud är sedan länge en omdebatterad fråga. Nu är det en bild på den 22 000-24 000 år gamla statyn ”Venus av Willendorf” som plockas ned. Den är för naken helt enkelt.

– Museets besökare har aldrig klagat över figurinens nakenhet, säger Christian Koeberl, chef på museet som huserar konstverket, till The Art Newspaper.

Vad som ska anses vara naket och pornografiskt kan diskuteras länge, men på Facebook är gränserna hårda. Tidigare har exempelvis flera kvinnor vittnat om att bilder där de ammat bebisar blivit borttagna av sajten.

Nu har turen kommit till en bild på en flera tusen år gammal figurin som plockas ner på grund av sin nakenhet. ”Venus av Willendorf” är en 11 centimeter stor staty i kalksten. Figurinen, som tros vara 22 000-24 000 år gammal, upptäcktes år 1908 i Österrike och anses ikonisk inom förhistorisk konst.

Verket har bland annat fått uppmärksamhet för sitt detaljerade och realistiska utseende, något som även Facebook tycks hålla med om.

Därför är beslutet taget: Figurinen är för naken för att vara lämplig på Facebook.

Museet: ”Besökare har aldrig klagat”

Det var konst-aktivisten Laura Ghianda som lade upp ett foto på konstverket på Facebook. Men eftersom fotot flaggades som olämpligt material plockades det strax efter publiceringen bort. Då skrev Laura ett inlägg som fick många att reagera – bland annat det naturhistoriska museet i Wien som huserar den gamla figuren.

– Museets besökare har aldrig klagat över figurinens nakenhet. Det finns ingen anledning att täcka Venus av Willendorf och skymma hennes nakenhet, varken på museet eller sociala medier, säger Christian Koeberl, chef på museet, till The Arts Newspaper.

Foto: Andreas Hillergren / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder på Köpenhamns Den lilla havfrue har också tagits bort från Facebook.

Att bilder på just konstverk som visar för mycket hud tas ner från Facebook är inget nytt. Till exempel har en målning från 1905 av konstnären Anders Zorn ansetts för utmanade för att motivera sin existens på Facebook. Därför tog de bort bilden ”Flickan på loftet”.

Ett annat exempel är den danska stoltheten Den lilla havfrue som finns i Köpenhamn. Även bilder på detta verk har fått ryka från Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN