Uppgifter till Aftonbladet: Tunga M-profiler stödjer Kinberg Batra

Foto: BJÖRN LINDAHL
Anna Kinberg Batra.

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

NYHETER

Striden om vem som ska leda Moderaterna efter Fredrik Reinfeldt hårdnar.

Enligt vad Aftonbladet erfar har gruppledaren Anna Kinberg Batra nu stöd av flera tunga M-profiler.

– Hennes stöd i riksdagsgruppen ökar för varje dag, säger en M-källa.

På valnatten meddelande Fredrik Reinfeldt att han avgår som partiordförande för Moderaterna till våren. Den 7 mars håller partiet en extrastämma där hans efterträdare ska väljas. I fredags höll partiets valberedning, som leds av M-veteranen Lars-Ingvar Ljungman, sitt första möte.

Samtidigt pågår nu ett intensivt arbete i partiet där olika grupper försöker lyfta fram sin favoriter. I förra veckan meddelade två av de kandidaterna som nämnts, skolpolitiske talespersonen Tomas Tobé och ex-ministern Ulf Kristersson, som nu är riksdagens vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, att de inte är aktuella att bli nya partiledare.

– Jag är inte kandidat att bli ny moderatledare. Jag är väldigt nöjd nu med att kunna ingå i ett lag som ska forma en stark opposition mot en svag regering. Jag tycker det är viktigt att valberedningen i lugn och ro får arbeta med att få fram en bra moderatledare, sa Tobé då.

Enligt vad Aftonbladet erfar hade varken Tobé eller Kristersson det stöd som krävdes för att nå hela vägen fram.

Striden står mellan två kandidater

Det innebär att striden just nu står mellan två huvudkandidater, gruppledaren Anna Kinberg Batra och ex-ministern Catharina Elmsäter-Svärd, som i dag är partiets näringspolitiska talesperson och ordförande i M-distriktet i Stockholms län.

Den sistnämnda har enligt uppgifter Aftonbladet ett gediget stöd bland många av de moderata kommunalråden runt om i landet och har pekats ut som huvudfavorit. Bland annat så har Bo Frank, profilerat kommunalråd i Växjö, gett henne sitt stöd. Dessutom uppges hon ha hjälp i sin kampanj av den nära vännen och ex-ministern Ewa Björling.

Anna Kinberg Batra har fått axla en tung roll i partiet efter Reinfelts avgångsbesked. Vad Aftonbladet erfar har hon stöd av delar av den avgående partiledningen.

– Hon har klarat arbetet på sistone väldigt bra. Hon går genom rutan, säger en M-källa.

Flera olika källor uppger för Aftonbladet att stödet för Kinberg Batra nu ökar i den moderata riksdagsgruppen. Bland de som nu stödjer henne ska både ex-ministern Elisabeth Svantesson, Tomas Tobé och Ulf Kristersson finnas.

– Kinberg Batra håller alltid korten nära kroppen, men det är ingen hemlighet att de stödjer henne, säger en källa.

Kan bli aktuellt med storstädning

Men ett gammalt citat av henne ligger Kinberg Batra i fatet. I sin personalvals­kampanj 1998 sa att ”stockholmare är smartare än ­lantisar”, vilket lyfts fram av de som inte vill se henne som ny M-ledare.

Enligt vad Aftonbladet erfar kan de bli en storstädning framöver på många poster i den moderata partitoppen. Det spekuleras nu internt i att det efter det dystra valresultatet kan bli förändringar både i partistyrelsen och på posten som partisekreterare.

De kommande månaderna kommer M-distrikten runt om i landet att diskutera och sedan nominera till valberedningen vem de vill se som ny M-ledare.

– Valberedningen har som mål att det här ska vara klart till jul, säger en källa.

Aftonbladet har utan framgång sökt valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.