Flera fordon i krasch på motorväg

avKarl Novalli, Olof Adlercreutz

1 av 3

En frontalkrock på E4:an i Markaryd i Småland krävde två människors liv.

Paret omkom när en husbil välte över deras bil.

Enligt räddningstjänsten fördes tre personer till Ljungby sjukhus efter olyckan.

Tipsa | Aftonbladet

Tre bilar var inblandade i en allvarlig trafikolycka på E4 i höjd med Strömsnäsbruk vid 14:40-tiden på söndagseftermiddagen.

Enligt räddningstjänsten ska fem personer ha färdats i de tre bilarna.

Olyckan inträffade när en bil körde på en husbil bakifrån, efter att föraren ska ha somnat vid ratten. Krocken fick husbilen att få sladd. Husbilen körde rätt igenom mitträcket och över på fel sida vajerräcket.

– Han har i ett inledande förhör berättat att han kört väldigt länge, upp emot ett dygn, med väldigt lite vila, säger Ulf Wilsson, inre befäl vid Kronobergspolisen för Smålandsposten.

Paret avled omedelbart när deras mötande bil körde rätt in i husbilen innan deras bil landade i diket.

Misstänks för brott

Föraren till bilen som kan ha orsakat olyckan är misstänkt för vållande till annans död.

– Det är den lägre misstankegraden tills vi hållit alla förhör. Han är inte häktad utan han ligger skadad på Ljungby lasarett, säger Ulf Wilsson.

Även paret i husbilen fördes till Ljungby lasarett för att få vård. Bägge ska ha skadats lindrigt.

Ett vittne på plats berättar hur bilen de färdades i hann stanna strax innan olyckan.

– Husbilen verkade ha fått något fel på styrningen, helt plötsligt lägger den sig ner på sida och däcken börjar ryka. Sedan flyger den över räcket och krockar precis framför oss, säger vittnet till Aftonbladet.

”Dödens väg”

E4-sträckan där olyckan inträffade är en motorväg med vajerräcke i mitten.

Vägpartiet var fram till 2005 känt som ”Dödens väg”, men har sedan vajerräcket byggdes inte haft några rapporterade dödsfall.

– Vi har klarat oss i nio år på den här vägen. De är ju säkra de här vägarna, det blir ju oftast bara materialskador. Men tyvärr fick vi oss ett till dödsfall idag, säger Michael Johansson.

Enligt Johansson innebär långhelger ett särskilt högt tryck.

– E4:an är en hårt trafikerad väg, allra mest nu. Den här helgen har inte varit något undantag. Många som ska hem och till sin vardag igen.

Vägen blockerades helt under det pågående räddningsarbetet, men vid 18-tiden släpptes trafiken på det norrgående körfältet igen.