”Paniken måste varit total för dem”

1 av 5 | Foto: Cim vårdas på sjukhus med brännskador.
NYHETER

25-årsfesten förvandlades till ett eldinferno.

Cim Andersson hjälpte 25-åringen att öppna födelsedagspresenten.

– Jag var den som skar. Vi råkade skära sönder sprayburken. Så det skvätte upp både i ansiktet, på kläder och allting, säger Cim Andersson.

Det var meningen att lördagskvällen i Medborgarhuset i Tvååker utanför Varberg skulle bli festlig. 25-årskalaset hade precis startat när en otäck olycka inträffade.

Klockan var strax före halv åtta och omkring 30 personer var på plats, berättar Johan Holmudd, 25, som var en av gästerna.

25-åringen som fyllde år skulle öppna ett paket. Inuti fanns en flaska bromsrengöringsmedel som enligt säkerhetsinstruktionerna är

"extremt brandfarligt".

"Fanns inte tid att vänta"

Paketet var svårt att öppna och 25-åringen och hans vän, Cim Andersson, 26, fick använda sig av en bestickkniv. Enligt Cim var det han som skar.

– Vi råkade skära sönder sprayburken. Så det skvätte upp både i ansiktet, på kläder och allting, säger Cim Andersson.

Johan Holmudd satt några stolar bort och såg händelseförloppet.

– Vätskan sprutade ut och på bordet stod det ljus. Det tog full fart med en gång, säger Johan Holmudd.

Han beskriver att en stor "flamma" slog ut.

– Jag förstod först inte vad som hände. Jag kollade efter en brandsläckare eller brandfilt, men det fanns inte tid att vänta, säger han.

"Gick på autopilot"

Det hade redan tagit eld i 25-åringens och i Cim Anderssons kläder. Johan Holmudd rusade fram.

– Jag drog av den ene killens t-shirt och den andre killens jeans. Jag gick på autopilot och minns bara sekvenser. Paniken måste varit total för dem. Lågorna brinner ju uppåt, men svedde bara ansiktet litegrann, säger han.

Johan Holmudd fördes till sjukhus med skador på händerna.

– Jag var kvar till i natt. Jag fick blåsor och lite skinn är borta, mest på vänsterhanden.

Får specialistvård

Även 25-åringen och Cim Andersson fördes till sjukhus. Deras skador bedöms som allvarliga och under söndagen har de förts till Linköpings universitetssjukhus för specialistvård. Där finns en särskild enhet för svårare brännskador.

Cim Andersson har allvarligt bränt sin vänsterarm.

– Allting gick väldigt snabbt, jag har inte fattat så mycket av vad som hände. Jag minns bara att det brann lite i håret och så brann min t-shirt. Jag kände ingenting i min arm förrän vi kylde av den. Nu har jag väldigt ont och jag har tagit smärtstillande, säger han.

Cim Andersson och Johan Holmudd är tydliga med att det hela var en ren olyckshändelse och att det inte var någons fel.

– I efterhand är det lätt att vara efterklok. Men det ligger ingen skuld hos de som gav bort presenten. Det är ren och skär otur att det hände, säger Johan Holmudd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Varberg

Linköping