Löfven: Jag kan bilda en regering

Reporter: Nivette Dawod, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

När S-ledaren Stefan Löfven i dag skulle återkoppla till talmannen var han tydlig.

Han anser att S kan bilda en regering och få igenom en budget i riksdagen – trots att förhandlingarna fortfarande pågår.

– Förutsättningarna finns. Det är därför jag vill fortsätta detta uppdrag, säger han.

Stefan Löfven träffade klockan 11.30 i dag talmannen Per Westerberg (M) för att återrapportera hur det har gått med regeringspusslet. Det var för en vecka sedan som Löfven fick frågan av talmannen om att få bilda en ny regering. Klockan 12 i dag gick tidsfristen ut – vilket Löfven klarade med knapp marginal.

När Aftonbladet träffade honom på vägen dit var han fåordig om sitt besked till talmannen:

– Det tänker jag berätta för talmannen först, sa han till Aftonbladets reporter på plats.

Avslutat sitt uppdrag

Per Westerberg var nöjd över Löfvens sonderingsrunda. Samtliga Allianspartier har sagt att de kan tänka sig att stödja regeringen men endast i enskilda frågor. Alliansen kommer även i höst att lägga fram en egen budget, denna gång en skuggbudget.

– Stefan Löfven har idag meddelat mig om att bilda regering och ett budgetförslag som han kan få stöd för. Eftersom han sagt att han kan presentera ett sådant förslag betraktar jag därmed min del av uppdraget som avslutat. Det blir upp till talmannen, som väljs på måndag, att ta fram förslag till statsminister, säger Westerberg.

Löfven berättade på presskonferensen att han, som Aftonbladet tidigare har rapporterat om, fört samtal med alla de borgerliga partierna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det är min fasta övertygelse att jag kan presentera en regering och senare en budget som kan gå igenom i riksdagen. Det finns ingen budget klar. Förutsättningarna finns. Därför vill jag fortsätta detta uppdrag. Vi har stora utmaningar i vårt land och jag vill axla arbetet och komma fram till en handlingskraftig regering för Sverige.

Löfven förhandlar vidare

Klockan 13 träffade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt medier och berättade att förhandlingarna om V:s valfråga vinster i välfärden pågår sedan gårdagen, men att man ännu inte är överens med S och MP.
– Diskussionerna pågår som bäst just nu. Vi väntar på ett nytt förhandlingsbud från de kommande regeringspartierna. Vi är inte överens än, men vi räknar med att så småningom bli överens på det här området. För oss är det viktigt att göra något åt vinstjakten i välfärden. När vi kommit till ett genombrott eller en överenskommelse är vi redo att börja budgetförhandlingarna, sa Sjöstedt.

I statsministeromröstningen kommer V att lägga ner sina röster och därmed släppa igenom Stefan Löfvens regeringsförslag.

Miljöpartiets språkrör kommenterade kort efter Löfvens pressträff att man ser ljust på regeringsbildningen.

- Våra partier har samsyn kring Sveriges utmaningar och de politiska målsättningar. Med detta som utgångspunkt kommer vi att arbeta fram en gemensam överenskommelse där vi möter utmaningarna, sa Åsa Romson.

Gustav Fridolin:

– Vi ser fram emot att börja regeringsarbetet och möta utmaningarna när det gäller klimatet, skolan och jobben.

I värsta fall nyval

S-ledaren har däremot inte fört några samtal med Sverigedemokraterna. SD har sagt att partiet ska rösta på det budgetförslag som är minst skadligt för Sverige. Om partiet då bestämmer sig för att rösta för Alliansens förslag så får det alternativet en klar majoritet. Det skulle innebära regeringskris och i värsta fall nyval.

Löfven hade inga garantier för att SD inte röstar emot regeringens budget:

– Det är helt upp till dem. Det vet bara de. Vi har tagit fram en budget som ska kunna röstas igenom i riksdag.

Efter att Aftonbladet avslöjat att Löfven och Sjöstedt återupptagit samtalen valde Löfven också att prata om förhandlingarna kring vinster i välfärden som pågår med V.

– Vi diskuterar det. Vi har djupa samtal med Miljöpartiet och vi har också samtal med Vänsterpartiet, i alla politiska områden som vi behöver gå igenom. Vinstfrågan är den allra viktigaste för dem. Det vet vi från valrörelsen. Samtalen förs i sådan anda att jag bedömer att det är möjligt, säger Löfven.

Har du fått några garantier i frågan?

– Det pågår samtal och jag bedömer att vi kommer att klara av det.

Socialdemokraterna ska återkomma med sitt förslag till talman, som ska väljas på måndag. Sedan räknar Löfven med att kunna presentera sin regering på fredag.

Publicerad: