Löfven: Skogen kan ge 25 000 nya jobb

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Stefan Löfvens jakt på nya jobb går vidare.

I dag kom nästa förslag som innebär en miljardsatsning på skogsnäringen – som ska ge 25 000 jobb till 2020.

– Skogen är vårt gröna guld, säger S-ledaren.

Socialdemokraterna har satt upp ett mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Nu börjar bilden av hur Stefan Löfven tänker sig att nå dit att klarna allt mer.

De senaste veckorna har en rad jobbåtgärder presenterats. Allt ifrån 25 000 traineejobb i vård och omsorg, 6 000 extratjänster i skolan för personer som nu sysselsätts inom Fas 3, en ny satsning på industrin och i dag alltså nya jobb inom skogsnäringen i form av bland annat forskning för nya biobränslen och biokemi.

”Antar utmaningen”

Enligt Stefan Löfven har skogsnäringen, som i dag sysselsätter cirka 76 000 personer, själv gjort en beräkning om att skogen rätt använd skulle kunna ge mellan 11 000 och 25 000 nya jobb.

– Vi antar den utmaningen. Skogen är en enormt viktig tillgång för oss. Det är det gröna guldet som vi har begåvats med här i Sverige, låt oss använda det, säger S-ledaren.

– När vi ser att papperstillverkningen går ner så är tanken, vad gör vi då i stället för att skapa nya jobb? Där tror vi att biobränslen är en viktig del. Vi behöver köra våra bilar på mycket, mycket mer miljövänliga bränslen. Men det kan också gälla flygplan, en hel del forskning pågår även där.

En stor del av Stefan Löfvens skogssatsning är redan känd. Bland annat den miljömålsmiljard som han tidigare presenterade tillsammans med Margot Wallström och som ska syfta till att stimulera lokala miljöprojekt att hjälpa Sverige nå uppställda mål.

Vill se större samverkan

Nytt för i dag är dock att Socialdemokraterna, om partiet vinner regeringsmakten, vill satsa en miljard kronor på samverkan mellan näringsliv, akademi, fackliga organisationer och staten för fler uppfinningar på klimatområdet.

Enligt Stefan Löfven ska satsningen bekostas av egna budgetsatsningar men också genom att man omfördelar pengar från andra fonder som finns för näringen.

S-ledaren menar dessutom att S har mer pengar att spendera än regeringen, eftersom man tänker slopa en rad av Alliansens åtgärder. Däribland de sänkta ungdomsarbetsgivaravgifterna och restaurangmomsen.

Men S inför dessutom en kilometerskatt för lastbilar och det vägslitage som transporterna innebär. Den ska ge skatteintäkter på fyra miljarder.

Farhågor om att skatten kan komma att drabba bland annat skogsnäringen, som Löfven nu säger sig vilja satsa på, har lyfts.

Men S-ledaren menar att näringen kommer att tjäna tillbaka den extra kostnaden i form av de förbättrade vägar som hans parti vill se, om det blir en valseger i höst.

Utöver detta poängterar Socialdemokraterna vikten av att skogsnäringen får långsiktiga spelregler att förhålla sig till.

Lööf: "Finns redan"

Den politiska motståndaren, näringsminister Annie Lööf (C) är inte imponerad av Stefan Löfvens senaste vallöfte om skogen.

– Regeringen har ju redan genomfört det som han presenterar. Bland annat vill han se ett samverkansprogram för skogen, det finns sedan ett antal år tillbaka, säger hon.

– Och han vill också se förbättrade möjligheter för biobränslen. I går presenterade regeringen att vi vill skattefria HVO, biodiesel, från skogsråvara. Här har vi gjort skattelättnader under många år när vi suttit vid makten, säger hon.

Statsministerkampen

■ ■ Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) kämpar om statsministerposten.

■ ■ Med bara några veckor kvar till valdagen har tempot och tonläget skruvats upp.

■ ■ Aftonbladets politiska reportrar Anette Holmqvist och Pär Karlsson följer kandidaterna på nära håll.

■ ■ Följ deras rapporter här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN