Nya regn i Värmland och Västsverige

1 av 6 | Foto: Joakim Eriksson
Skador på banvallen gör att det för närvarande är stopp i tågtrafiken mellan Varberg och Borås.
NYHETER

Översvämningsdrabbade Värmland kan komma att få ännu mera regn.

Och kraftiga regnskurar väntas i både Värmland och Västra Götaland under eftermiddagen. 

På grund av bortspolade vägar och översvämmade rälsar är det delvis stopp i tåg- och vägtrafiken i båda länen.

SMHI:s klass 2-varning för höga vattenflöden i små vattendrag i Värmland ligger kvar. Helgens nederbörd har lett till att vattennivåerna har stigit i områden som sedan tidigare drabbats av översvämning.

Bortspolade vägar

Samtidigt har SMHI utfärdat en klass 1-varning för kraftiga regnskurar under dagen. Enligt prognosen kan det komma stora nederbördsmängder i södra Värmland i samband med regn- eller åskskurar.

Lokalt kan det komma 30-40 millimeter regn. Kraftiga regnmängder väntas även i stora delar av Västra Götaland under dagen.

Sedan i helgen har delar av E18 genom Värmland varit avstängd på grund av stora problem  med översvämning. Även ett flertal mindre vägar i länet har påverkats av översvämningen, några vägar har till och med rasat eller spolats bort, uppger Trafikverket. Under måndagen är E18 fortsatt avstängd i östgående riktning genom Kristinehamn, trafiken leds om via väg 26 mot Filipstad.

Stoppad tågtrafik

Under natten har vattenflödena påverkat tågtrafiken. I Ölme, som ligger mellan Kristinehamn och Skattkärr, var det i natt så mycket vatten att banan fick stängas av.

– Man har börjat syna av banan nu när det ljusnat på morgonen. Och vi har en försiktig prognos på att den ska börja öppna igen på eftermiddagen, säger Denny Josefsson, vid Trafikverkets pressjour.

Detta stoppar samtliga regional- och fjärrtåg som går mellan Kristinehamn och Karlstad. Tågen ersätts med buss på sträckan, uppger Trafikverket. 

Problem i tågtrafiken finns även på järnvägen i delar av Västra Götaland.

– Mellan Borås och Varberg är det sedan midnatt mycket vatten, säger Josefsson.

Där har tågtrafiken stoppats vilket påverkar den regionala tågtrafiken som trafikerar sträckan. Enligt Trafikverkets preliminära prognos kommer rälsen att öppna för trafik på just den sträckan först om två dygn.