AFTONBLADET AVSLÖJAR: Misstänkte mördaren greps tre månader tidigare

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: MAGNUS SANDBERG
En kniv, som kan vara mordvapnet, hittades vid 11-tiden på söndagen, enligt en granne.

NYHETER

21-åringen greps efter att ha mordhotat sina föräldrar med kniv.

Tre månader senare misstänks han ha skurit en vårdare till döds.

– Hade han hamnat inför rätta hade vi kanske kunnat rädda ett liv, säger kriminalinspektör Lars Lundin.

Vid lunchtid den 16 augusti knivmördades en vårdare på ett vårdboende i Tullinge, söder om Stockholm.

Polisen grep en 21-årig boende för mordet. Mannen är nu häktad och har erkänt grov misshandel och vållande till annans död.

Vårdaren, en 55-årig man, saknade larm - något Kommunal varit mycket kritiska till eftersom det förekommit hot tidigare.

"Sagt att han skulle döda dem"

Aftonbladet kan nu berätta om en händelse tre månader tidigare. Natten den 14 maj larmades polisen till en villa norr om Stockholm efter att 21-åringen hotat att döda sina föräldrar med kniv.

– Han hade viftat med en kniv, tagit strypgrepp mot mamman och sagt att han skulle döda dem, säger Lars Lundin, kriminalinspektör på Södertörnspolisen.

21-åringen greps men släpptes dagen därpå. Sedan har ärendet blivit liggande, enligt förundersökningsledaren.

– Vi har skickat flera direktiv men jag kan inte se att polisen har vidtagit utredningsåtgärder, säger åklagare Katarina Lenter

Kanske kunnat rädda ett liv

Om utredningen hade prioriterats hade förmodligen livet på vårdaren kunnat räddas, menar Lars Lundin på Södertörnspolisen.

– Hade han hamnat på ett boende som var mer lämpat, eller blivit inlåst, hade han inte kunnat begå det här mordet, säger han.

Problemet ligger enligt Lars Lundin i brist på resurser, samt felprioriteringar.

– Utredningen har blivit liggande och tyvärr är det inget ovanligt. Hade vi satsat på allvarliga brott, i stället för lågprioriterade vardagsbrott som snabbt bättrar på statistiken, hade vi kanske kunnat rädda ett liv.

"Utredningen har inte blivit liggande"

Norrortspolisen, som först höll i utredningen, håller inte med.

– Utredningen har inte blivit liggande. Vi har gjort försök att höra personer. Det har inte varit praktiskt genomförbart och det är inte något som polismyndigheten rår för, säger Christian Jofur, förundersökningsledare på Norrortspolisen.

Hade utredningen kunnat göras fortare?

– Utifrån de förutsättningar vi har tycker jag att vi har skött det här på ett korrekt sätt. Brottet är begått i maj, mannen var inte tidigare dömd. Då måste man sätta det i paritet med andra angelägna utredningar.

Anne Lundkvist, chef vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka, känner inte till utredningen mot 21-åringen. Hon kan inte några kommentarer eftersom det pågår en utredning men tillägger:

– Självklart kan man önska att vi haft större säkerhet. Sedan kan ingen veta om det hade hjälpt.

Publicerad: