Putin spelar dubbelt inför öppen ridå

Foto: Putin.
NYHETER

Sällan har Vladimir Putins dubbelspel exponerats så tydligt som under toppmötet med Ukrainas president.

Putin säger att han tänker göra allt för att stödja en fredlig lösning.

Samtidigt skjuter Ryssland tung granateld in på ukrainskt territorium.

Det är ett nästan osannolikt dubbelspel som Ryssland president driver inför öppen ridå.

Han försöker på allvar hävda att rebellerna agerar helt utan stöd från Ryssland. Detta samtidigt som det droppar in dagliga bevis och vittnesmål även från helt oberoende källor att rysk militär agerar inne i Ukraina.

Putin verkar inte ens bry sig om att dölja det. I går ryckte han på axlarna inför uppgifterna att en grupp soldater med identitetshandlingar som visade att det var från Ryssland och iförda ryska uniformer, befann sig inne på ukrainskt territorium.

– Vad jag hört råkade de bara komma över, sa Putin utan att röra en min.

Någon som tror honom?

Inte den första

Brittiska journalister rapporterade för en vecka sedan hur de med egna ögon såg en kolonn av 23 ryska militärfordon köra genom en öppning i gränsstängslet in till Ukraina. Ryssland hävdar att de befann sig på ryskt territorium.

Några dagar senare körde en hjälpkonvoj med flera hundra lastbilar in i Ukraina utan att ha fått tillstånd. Ryssland "tröttnade på Ukrainas förhalning".

På ett möte i går inför Natos toppmöte i Wales anklagade Sveriges försvarsminister Karin Enström Ryssland för att skjuta granateld från ryskt territorium in i Ukraina. Hon är inte den första att påstå det.

Samtidigt som dessa ryska stridsaktiviteter pågår så gott som dagligen hävdar Putin på fullaste allvar att de ryssvänliga rebellerna agerar helt på egen hand och utan rysk inblandning.

Hur förklarar Putin då de otaliga vittnesuppgifter som finns från den ryska sidan av gränsen om tunga vapen, inklusive stridsvagnar, som ständigt förs in i Ukraina. Liksom den ström av frivilliga från Ryssland som väller in i grannlandet för att strida på rebellernas sida.

Hjälplös

Menar Putin på fullt allvar att det är från ryska staten fristående aktörer som för in den militära utrustningen och att Ryssland bara hjälplöst kan se på? Vem kommer dessa vapen i så fall ifrån?

Menar Putin att rysk militär och gränsbevakning inte har några möjligheter att stoppa de soldater som tar sig över gränsen?

Istället anser Rysslands president att bollen ligger hos hans ukrainska motsvarighet, Petro Porosjenko. Det är han som måste fixa till en vapenvila med de ryssvänliga rebellerna. Ryssland, är enligt Putin ingen aktör i konflikten.

När han samtidigt förkunnar att "Ryssland för vår del kommer att göra allt för att stötta fredsprocessen" som framstår det som ett rent hån både mot civilbefolkningen i Ukraina och västvärlden som vill få ett stopp på kriget som pågår i Europa.

Förlorar fäste

En ironisk detalj är att toppmötet i Minsk hölls som en del av mötet i den tullunion som Ryssland bildat tillsammans med bland andra Kazakstan och Vitryssland. Samma union som Ukraina tackat nej till för att istället skriva på ett associationsavtal med EU.

Ett avtal som Putin fortfarande verkar fast besluten om att hindra Ukraina från att fullfölja.

Därför fortsätter Ryssland med sin långsamma, smygande invasion av östra Ukraina. Framförallt vill Ryssland stoppa den ukrainska arméns framgångar runt Donetsk och Luhansk och undvika en förlust för rebellerna. En sådan skulle innebära att Ryssland förlorar sitt fäste i östra Ukraina och därmed möjligheten att pressa den ukrainska regeringen till eftergifter.

Man kan också undra hur intresserad president Porosjenko är av ett eld upphör. Ukrainas armé har intagit en rad städer och byar den senaste veckan och verkar ha övertaget mot rebellerna.