Stefan Löfven om tiggeriutspelet

ÖRNSKÖLDSVIK. Stefan Löfvens partikamrat menar att tiggeriet i Sverige är organiserat och att människor därför ska sluta skänka pengar.

Men han motsägs nu – av partiledaren.

– Det finns inget som styrker att det är organiserat, säger Löfven.

Socialnämndens ordförande i Timrå, Per-Arne Frisk (S), gick på fredagen ut med sina åsikter om tiggarna på Sveriges gator.

– Jag tycker inte om tiggeriet. Skulle alla sluta ge pengar försvinner det. Om vi inte lägger pengar då finns det ingen marknad längre, sa han till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Enligt Frisk är tiggeriet organiserat och tiggarna bör enligt honom därför inte få några pengar. Hans recept är att låta dem gå till socialen.

Till tidningen Dagbladet säger Frisk att han själv noterat "en viss organisation". Och tillägger:

– Jag råkade ha tid att besöka affärer i centrum. Jag åkte till Lidl där det satt folk som tiggde. När de gick ut pratade de och byttes av. Jag åkte tillbaka för ett möte på torget. Då ser jag samma person göra någon slags växling utanför Systembolaget. Då kände jag... vad är det här?

”Kan finnas de som utnyttjar detta”

På lördagen när Stefan Löfven var på plats i Örnsköldsvik för valupptakt fick han frågor om partikamratens uttalande.

– Det finns inget som styrker att det är organiserat, säger Löfven.

– När man ser människor sitta på gatan här i Sverige, långt borta ifrån sitt hem, då förstår vi att de inte gör det för att det är kul. Det kan självfallet finnas någon som utnyttjar detta och då ska man hantera detta, men fattigdom är fattigdom.

Stefan Löfven framhåller att till exempel Rumänien, där många tiggare kommer i från, måste göra mer för sina medborgare. Bland annat genom de medel som EU avsätter för ändamålet.

Är det okej för dina partikamrater att uttrycka sig som Frisk?

– Nej, det är därför vi ska vara tydliga med vad som gäller. Inom S så gäller att de här människorna är väldigt, väldigt utsatta och de ska hjälpas.

Har du pratat med din partikamrat?

– Nej.

Har någon annan gjort det?

– Ja men vi vet vad som gäller i partiet. Det ska hanteras lokalt.

Texten uppdateras...

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN