Polisen spred felaktig bild – av kravallerna

1 av 16
NYHETER

Polisen vid insatsen i Malmö i helgen anklagade motdemonstranterna för kraftigt våld.

Antirasisterna ska, enligt polisen, ha kastat gatsten och ammoniak ”i stor omfattning” samt attackerat ambulanser.

Men uppgifterna verkar inte stämma, avslöjar Skånskan.

Polisen har nu publicerat sin version av vad som hände under demonstrationen mot Svenskarnas parti i Limhamn under lördagen.

Man skriver att motdemonstranterna kastat ”stora gatstenar och ammoniak i stor omfattning mot polis”.

Vidare skriver polisen i sin rapport att ambulanser och ambulanspersonal blivit attackerade av motdemonstranterna.

”Vi har arbetat med att få in ambulanspersonal till plats, vilket har varit svårt. Både ambulanspersonal och polis har i detta läge blivit angripna av våldsverkare”, uppger polisen.

”Ingen har blivit attackerad”

Men enligt Skånska dagbladet, som ringt runt till ansvariga hos polisen och ambulansverksamheten i Skåne, finns det ingen person som kan ta något konkret exempel på attackerna, trots att de enligt rapporten ska ha skett i ”stor omfattning”

– Jag kan inte svara för polisens rapportering, men vi kan konstatera att ingen i personalen har blivit attackerad och det finns inga skador på några fordon, säger Hans Ivarsson, beredskapsläkare på ambulansverksamheten, till tidningen.

Polisen: ”Vet inte”

Inte heller polisen själva kan svara på varifrån deras egen uppgift om kastade gatstenar kommer. Kvinnan som skrivit den aktuella rapporten hänvisar till Håkan Jarborg Eriksson, kommenderingschef och ansvarig för polisinsatsen i Limhamn, men han kan inte ge något tydligt svar.

Han medger att uppgifter om att "stora gatstenar" kastades mot poliserna kan vara felaktiga och erkänner att polisen spritt en felaktig bild över situationen för ambulanspersonalen på Limhamns torg.

– Jag kan inte säga att det kastades gatstenar. Men bland allt som kastades mot poliserna och polisryttarna, bland annat petflaskor och glasflaskor med ammoniak, fanns stenar. I vår händelselogg finns också en uppgift från poliser som sett hur gatstenar brutits upp. Vi undersöker nu närmare vem som lämnat den upplysningen, säger han till TT.