Nästa smäll för Fredrik Reinfeldt

avAnette Holmqvist, Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Här kommer nästa smocka för statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

För första gången tycker en majoritet i Aftonbladet/United Minds mätning att utvecklingen i Sverige går åt fel håll.

– Det ska till något extraordinärt för att regeringen ska vända det här, säger Felix Åberg på United Minds.

Smäll efter smäll efter smäll. Motgångarna för Fredrik Reinfeldt och hans regeringsallians har varit många den senaste tiden. Bakslag i EU-valet och SCB:s väljarundersökning nyligen följdes i går upp med katastrofsiffror i Aftonbladet/United Minds.

Och nu kommer alltså nästa smäll.

För första gången sedan Aftonbladet/United Minds i april 2012 började mäta inställningen till utvecklingen i Sverige är nu en majoritet av de tillfrågade negativa, 50,8 procent. En försämring med tio procentenheter på två år.

– Det här är första gången vi ser att en majoritet tycker att utvecklingen går åt fel håll. Däremot har trenden under lång tid varit att allt fler tycker att utvecklingen går åt fel håll, säger Felix Åberg, analytiker på United Minds.

Ett ljus i mörkret för Reinfeldt är dock att hans parti fortfarande har störst förtroende när det gäller ekonomin, även om det minskar även där.

Jobben rankas högt

Jobben är dock den fråga som rankas som allra högst av de tillfrågade. Där stärker nu Stefan Löfven och S sitt grepp ytterligare, men också när det kommer till skolan och vården har utmanaren om regeringsmakten störst anseende.

I statsministerns eget parti finns en stor oro över situationen.

Under helgen presenterade Expressen en enkät där hundratals moderater ville lägga skulden för misslyckandet i EU-valet och de usla opinionssiffrorna på partisekreteraren Kent Persson.

Aftonbladet har talat med en rad ledande M-företrädare. Flera framhåller att det finns anledning till självkritik, men ingen kräver Perssons avgång.

Annette Carlson (M), kommunalråd i Borås, tror att en del av förklaringen handlar om att människor i dag har högt ställda förväntningar, oavsett vem som leder landet.

Om att majoriteten för första gången enligt Aftonbladet/United Minds anser att Sverige går åt fel håll, säger hon:

– Visst finns anledning för ledningen av Sverige och även kommunerna att analysera och ta reda på vad det är för saker människor anser går åt fel håll, för att ta itu med rätt frågor.

M-kommunalrådet Bo Frank i Växjö tror att opinionen kommer förändras närmare valet:

– Då kommer det även bli en diskussion om de realistiska regeringsalternativen.

Persson vill inte kommentera resultatet

Partisekreteraren Kent Persson ville i går - liksom i förrgår - endast kommentera United Minds siffror via sms:

"Erfarenheten från tidigare val visar att förtroendet i ekonomifrågan är avgörande för valutgången. När vi går in i valrörelsen står Moderaternas politik för fler jobb och ordning och reda i ekonomin mot ett vänsteralternativ som kraftigt vill höja skatterna på arbete och som inte förmår att ta ansvar för ekonomin."

Felix Åberg på United Minds kallar Alliansens läge för mycket tufft. Men han vill inte säga att det är kört.

– Däremot ska det till något extraordinärt för att regeringen ska kunna vända det här.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM