Laktosfritt: Dyrt – och ofta helt onödigt

NYHETER

De är tre kronor dyrare att tillverka – men kostar tio kronor mer i butik. Laktosfria produkter är mejeriernas kassako, trots att de ofta är helt onödiga.

– De är värdelösa eftersom mejeriprodukterna innehåller så lite laktos, säger Lena Grahnquist, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus till Aftonbladet.

Vanlig mjölk och filmjölk är mycket prispressade produkter. Konkurrensen är hård och det blir inga stora vinstmarginaler för varken bönder eller butiker.

Annat är det med de laktosfria produkterna. Det kostar omkring tre kronor extra att tillverka en liter laktosfri mjölk jämfört med den ordinära varianten.

Men i butik kan de kosta så mycket som tio kronor mer. Det uppger källor med insyn i processerna till matmagasinet Hunger, som granskar de laktosfria produkterna i sitt senaste nummer.

Många undviker produkter i onödan

Många som köper de dyrare produkterna gör det helt i onödan. Det gäller syrade mejeriprodukter och matvaror som en vanligtvis äter i liten mängd.

– Yoghurt, fil, gräddfil, crème fraiche och ost, men också produkter som man äter lite av – som smör och grädde, säger Lena Grahnquist, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus till Aftonbladet.

Enligt Grahnquist kan de flesta laktosintoleranta konsumera ganska stora mängder laktos utan att må dåligt. Hon säger att det krävs tre deciliter grädde för att få magproblem.

Stor marknad

Trots detta säljer produkterna mycket bra. Efter att de laktosfria alternativen gjorde entré i butikerna i början av 2000-talet har försäljningen ökat explosionsartat.

Den svenska marknaden är i dag värd 1,5 miljarder kronor, enligt Hunger.

– Vi säljer nästan lika mycket laktosfri som ekologisk mjölk, säger Skånemejeriers vd Björn Sederblad till Hunger.

”Diagnoserna är värdelösa”

Enligt Vårdguiden har ungefär tre till fem procent av svenskarna laktosintolerantas. Ändå säljs runt 32 miljoner liter laktosfri mjölk om året.

Många tror helt felaktigt att vi är intoleranta, hävdar Lena Grahnquist.

– Det är som att måla över en möglig vägg i badrummet. Laktosintolerans kan vara ett symptom för en annan tarmsjukdom.

Mjölkfrämjandet har kommit fram till att 20 000 förskolebarn får laktosfri kost, trots att laktosintolerans är ovanligt bland yngre barn.

– Barn ska inte sättas på laktosfria produkter utan en ordentlig utredning. Barn i späd ålder har oftare allergi mot mjölkprotein och det botas inte med laktosfria produkter, säger Lena Grahnquist.

Enligt Lena Grahnquist beror problemet dels på att föräldrarna själva sätter diagnos på sina barn.