Mannen satt vid spelautomat – sköts i ryggslutet

avEric Tagesson, Oskar Forsberg, Staffan Dickson, Sven Anders Johansson

1 av 30

Den ene gärningsmannen uppges ha kontrollerat gästerna under vapenhot medan den andre sköt vilt omkring sig med automatvapen.

Enligt poliskällor till Aftonbladet råkade flera av de skjutna bara befinna sig på fel plats vid fel tillfälle – bland annat en kille som träffades av fyra skott i ryggslutet när han satt vid en spelautomat.

Efter att ha skjutit ihjäl Petar Petrovic, 20, utanför krogen lämnade gärningsmännen sedan i en röd bil – en bil som nu är polisens sista spår efter mördarna, enligt uppgift till Aftonbladet.

De två döda efter skottlossningen på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg är 20-årige Petar Petrovic och en 25-årig man.

Den äldre av dem var välkänd av polisen sedan tidigare i gängsammanhang medan Petar Petrovic var helt ostraffad. Han tros bara ha kommit i vägen för mördarnas kulor.

Enligt poliskällor till Aftonbladet råkade flera av de skjutna helt enkelt befinna sig på fel plats vid fel tillfälle, bland annat en kille som träffades av fyra skott i ryggslutet när han satt vid en spelautomat.

– Det går inte att beskriva i ord, säger en man som blev vittne till händelsen.

20-årige Petar Petrovic stod enligt källor utanför entrén när gärningsmännen sköt ner honom. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska gärningsmännen först ha lämnat platsen för att sedan komma tillbaka och skjuta honom.

Därefter lämnade de platsen i en röd bil. En bil som är polisens sista spår efter gärningsmännen.

Välkänd i kriminella kretsar

Enligt vittnesuppgifter bar den ene gärningsmannen en neongul polisväst och när de kom in i restaurangen skrek de "Polis!" innan de öppnade eld med sina automatvapen.

– Han hade en sån väst polisen brukar ha när de dirigerar trafik, säger ett vittne.

Båda männen uppges ha varit maskerade med dödskallemasker.

Enligt vittnesuppgifter sköt gärningsmännen vilt omkring sig inne i restaurangen, men ska samtidigt ha riktat in sig speciellt på en eller flera personer.

– De sköt sönder hela restaurangen, säger ett vittne.

Enligt ett vittne Aftonbladet talat med var det främst den ene gärningsmannen som sköt. Den andre agerade mer passivt, och höll gästerna under uppsikt under vapenhot.

En av de som gärningsmännen fokuserade på, och sköt på nära håll, var den 25-årige döde mannen.

Han är enligt uppgift till Aftonbladet välkänd i kriminella gängkretsar och har tidigare varit inblandad i en skottlossning.

”Kriminella grupperingar”

I oktober 2013 blev han, och flera av hans kamrater, beskjutna av en 24-årig man från en moped på Friskväderstorget i Biskopsgården.

Enligt åtalet ansåg 24-åringen att 25-åringen och hans vänner var "fiender" och avlossade sammanlagt sju skott mot de fem männen "i uppsåt att träffa, döda, allvarligt skada och eller skrämma dem". Ingen av de fem träffades, det gjorde dock den man som körde mopeden, han träffades av ett vådaskott i ryggen.

Enligt domen var den "aktuella händelsen är ett utflöde av en kamp mellan rivaliserande mer eller mindre löst sammansatta kriminella grupperingar".

Den avlidne 25-åringen är dömd för bland annat narkotikabrott, brott mot knivlagen, stöld och grov olovlig körning.

Den döde 20-åringen är helt ostraffad.

Två allvarligt skadade

Sahlgrenska sjukhuset meddelade vid 16-tiden på torsdagen att läget är oförändrat för de åtta män som vårdas efter skottlossningen. Två av patienterna är allvarligt skadade, men läget för dem betecknas som stabilt. Tillståndet för två andra betecknas bara som stabilt. Ytterligare fyra patienter är lindrigt skadade. De skadade är samtliga män, majoriteten av dem är mellan 20 och 30 år gamla.

I morse betecknades en av patienternas skador som livshotande, men det gäller alltså inte längre, säger Stefan Sarajärvi, presskontakt på Sahlgrenska.

– Man har kontinuerligt gjort nya bedömningar, men nu är det de här tillstånden som kommer att gälla under det här dygnet. Det är ganska stabilt nu, säger han.

Tipsa | Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM