Facebook ändrar sina regler – efter kritiken

Facebook har vid flera tillfällen fått kritik för att ha tagit bort bilder på ammande kvinnor – något som i fortsättningen ska tillåtas.
Facebook har vid flera tillfällen fått kritik för att ha tagit bort bilder på ammande kvinnor – något som i fortsättningen ska tillåtas.

Avklädda bilder får fortsatt nej, men bilder på ammande föräldrar ska tillåtas.

Internetjätten Facebook uppdaterar sina riktlinjer för att undvika den kritik som tidigare riktats mot företaget.

Facebook får med jämna mellanrum kritik för godtycklighet och moralism, och nu tror jag man vill sätta ned foten i vissa kontroversiella ämnen. På så sätt tror jag att de hoppas slippa liknande debatter framöver, säger Jack Werner, journalist och expert på sociala medier.

I ett blogginlägg ger Facebook några exempel på hur den nya, mindre trubbiga, bedömningen av hur spridningen av i grunden otillåtet material ska hanteras. Material som visar hatpropaganda kan exempelvis tillåtas om det är uppenbart att användaren delar det för att "öka medvetenheten".

Facebook har vid flera tillfällen fått kritik för att ha tagit bort bilder på ammande kvinnor – något som i fortsättningen ska tillåtas. Däremot kommer de generella reglerna kring nakenhet, som bland annat inte tillåter att en kvinnas bröstvårta syns, ligga kvar.

Jack Werner är inte övertygad om att Facebooks tydliggöranden kommer att leda till mindre diskussion framöver.

– När man nu går ner på detalj i vad som får och inte får delas och skrivas öppnar man sannolikt, hur mycket man än vill undvika det, för nya vändor i gamla debatter.

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN