Sjöstedt till Romson: "Regeringen kommer bli en klimatbesvikelse"

Publicerad:

NYHETER

Först snodde Jan Björklund (FP) Miljöpartiets kolbit.

Sedan gav sig Jonas Sjöstedt (V) på Åsa Romson (MP) - för klimatet.

– Jag är bekymrad över att den här regeringen kommer bli en klimatbesvikelse.

När Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister, tog plats i talarstolen handlade det givetvis mest om klimatpolitik. Och hon attackerades hårt - men kanske allra hårdast - från ett oväntat håll.

V-ledaren Jonas Sjöstedt kritiserade att regeringen inte stoppar förbifart Stockholm och att det inte finns några siffersatta klimatmål för år 2020 i regeringsförklaringen.

– Jag är bekymrad över att den här regeringen kommer bli en klimatbesvikelse. Är det så illa att regeringen inte har ett mål till 2020, sade han i replikskiftet med Romson.

Åsa Romson svarade att hon är emot förbifarten men att projektet redan har kommit långt. Klimatmålen ska hon återkomma till.

– Vi vill komma bort från siffertrixandet i klimatpolitiken. Mål är viktiga, men jag är mer intresserad av de konkreta åtgärderna.

"Mer mörkröd än grön"

Även C-ledaren Annie Lööf gick på Jonas Sjöstedts linje och kritiserade bristen på klimatmål i regeringsförklaringen och tillade:

– Den nya regeringen är mer mörkröd än grön.

– När MP får chansen lägger man krokben på det förnybara? Jag är inte beredd att trampa igång tv:n på fredagskvällen.

Romson svarade Lööf:

– Jag är glad över att du är så engagerad i det förnybara.

Tidigare under debatten hade FP-ledaren Jan Björklund stulit Miljöpartiets grepp med att använda en kolbit som rekvisita. Han använde den för att propagera för kärnkraft.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN