Ungdomar hängs ut anonymt med ny app

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Ungdomar trakasseras, hotas och hängs ut med nakenbilder av anonyma avsändare på den nya appen Secret.

På kort tid har den polisanmälts ett tiotal gånger bara i Skåne.

– Det kan bli aktuellt att begära ut namn på dem som skrivit, säger Ola Hornemark vid Skånepolisen.

Tipsa | Aftonbladet

Appen Secret lanserades i våras och är tänkt att låta användarna anonymt avslöja hemligheter till en specifik grupp från sina Facebook-konton eller telefonböcker.

Det dröjde dock inte länge förrän den började missbrukas. I Brasilien har den redan förbjudits av en domstol, skriver Helsingborgs Dagblad, och i Sverige har den polisanmälts ett flertal gånger sedan skolorna startade i slutet av augusti.

– Den här appen föder stora problem med nätmobbning. Vi har fått in ett tiotal anmälningar från lite olika håll i Skåne. De är under utredning, det rör sig om förtal och två fall av olaga hot, säger Ola Hornemark, verksamhetsutvecklare vid polisen i Skåne.

”Företaget har namnen”

Anmälarna är framför allt ungdomar i gymnasieåldern.

– Man har varit kränkande och kallat folk för hora och lagt ut halvnakna bilder på människor. Sen har man även hotat att skada några.

Enligt Ola Hornemark kan det bli aktuellt att begära ut namn på dem som kan ha gjort sig skyldiga till brott – så länge brottet är tillräckligt grovt.

– Om det rör sig om till exempel grövre olaga hot kan man givetvis ta reda på vem det är som har gjort det. Företaget har namnen, fast på en server i England, säger han och fortsätter:

– I och med att servern står utomlands måste vi göra en rättshjälpsbegäran, och det kan vi egentligen bara göra om det rör sig om lite grövre brottslighet.

Ola Hornemark vet inte om fenomenet existerar även i andra delar av landet, men säger att han nästan utgår ifrån det.

Uppmanade att anmäla

Paul Gertsson, rektor på gymnasieskolan Procivitas i Malmö, varskoddes om nätmobbningen av elevkåren på sin skola.

– Då skrev jag till eleverna på vårt intranät och sa att det var oacceptabelt.

I samband med det uppmanade han även alla drabbade att polisanmäla. Han vet dock inte om någon på hans skola faktiskt har gjort det.

– Enligt eleverna har det nu i stort sett tystnat på vår skola, säger han.

Aftonbladet har sökt företrädare för Secret.

Publicerad: