Är en av världens värsta brottslingar – nu släpps han fri

NYHETER

Erkände mord på 300 som torped åt Pablo Escobar

1 av 2 | Foto: John Jairo Velasquez, mer känd som ”Popeye” släpps från högsäkerhetsfängelset Combita.

Han var torped åt Pablo Escobar och har erkänt att han dödat 300 personer.

Samtidigt tros han ha varit inblandad i morden på tusentals fler.

Nu har ”Popeye” Velasquez, 52, fått lämna fängelset som en fri man.

Det var 1980-tal och glansdagar för knarkkartellerna. En av världens mest ökända knarkkungar Pablo Escobar var ledare för en av de värsta i Colombia, Medellínkartellen. Och John Jairo Velasquez, mer känd som ”Popeye” (Karl-Alfred) var en av hans närmaste, och mest betrodda, medhjälpare och ledare för Escobars armé av torpeder.

Under tiden i kartellen begick han mängder av brott som Escobar beordrat.

Mördade flickvän

Sedan han åkte fast har den i dag 52-årige ”Popeye” skrutit om att han dödat 300 personer, däribland sin egen flickvän.

Hon hade tidigare varit älskarinna till Escobar och han beordrade ”Popeye” att mörda henne. Anledningen ska, enligt The Guardian, vara att kvinnan kontaktade amerikansk narkotikapolis för att bli informatör eftersom hon ville ha revansch på Escobar. Det efter att han tvingat henne att göra en abort. ”Popeye” har beskrivit mordet på flickvännen som något av det värsta han gjort i sitt liv.

”Popeye” ska också ha varit inblandad i flera bombdåd, bland annat mot ett flygplan där 107 människor dog, och ett par kidnappningar, skriver The Guardian.

Samtidigt har han själv uppgett att han hjälpt till att planera morden på ytterligare 3 000 personer.

Hjälpte myndigheterna

Trots alla brott han ska ha begått fälldes ”Popeye” bara för ett – inblandning i mordet på dåvarande presidentkandidaten Luis Carlos Galan 1989.

Galan var favorit att vinna valet i Colombia året därpå efter att ha förklarat krig mot drogkartellerna, men sköts ihjäl när han skulle hålla ett tal utanför huvudstaden Bogota.

Efter att ”Popeye” samarbetat med myndigheterna dömdes landets tidigare justitieminister Alberto Santofimio, som också ställde upp i presidentvalet 1990, för att ha beställt mordet på rivalen Galan.

Efter 22 år i fängelse kunde ”Popeye” lämna högsäkerhetsfängelset Combita på tisdagen. Han dömdes till 30 års fängelse, men släpptes alltså ut i förtid med fyra års villkorlig frigivning, skriver AP.

Enligt BBC:s korrespondent Arturo Wallace delar frigivningen Colombia.

Beundrar fortfarande Escobar

Vissa menar att ”Popeye” efter två decennier i fängelse är värd en andra chans, medan många inte tycker att han sonat för sina brott.

– Det är ledsamt att en lönnmördare som begått så många mord bara dömdes för ett enda, säger polisen Carlos Mena som när han var nyutbildad hjälpte amerikanska myndigheter att fånga Escobar, som dödades av polis 1993, skriver AP.

I intervjuer inför att han skulle släppas fri har Velasquez sagt att det är stor risk att han kommer att dödas av rivaler och att han därför har funderat på att bosätta sig utomlands. Han planerar också att sälja rättigheterna till självbiografin han skrivit om sitt liv med Escobar till Hollywood, skriver AP.

Även om Velasquez sagt sig ångra sina brott, uttrycker han fortfarande beundran för sin tidigare ledare.

– Om Pablo Escobar skulle födas på nytt skulle jag följa honom utan att tänka, sa han till tidningen El Tiempo förra året, enligt AP.