Allt fler dödsoffer i Ukraina

NYHETER

Det dödliga våldet intensifieras i Ukraina och minst 36 människor dödas i snitt nu varje dag till följd av striderna i östra Ukraina, enligt en FN-rapport som ska presenteras på fredag.

Under en fyraveckorsperiod, från mitten av juli till mitten av augusti, dog minst 1 200 människor vilket är mer än en fördubbling i förhållande till i april då striderna startade.

De ukrainska styrkorna hade under juli och augusti framgångar mot de proryska rebellerna och "som en följd av de intensifierade fientligheterna har antalet dödsfall mer än fördubblats sedan den förra rapporten" som presenterades i juli, skriver nyhetsbyrån AFP som läst dokumentet.

I rapporten får underförstått separatisterna största skulden för att dödssiffrorna skenar eftersom de utför sina attacker "från tätbefolkade områden där civila utsätts för risker". I rapporten anklagas rebellerna också för mord, kidnappningar, tortyr och andra övergrepp.

Bland de 1 200 människor som dödades i juli och augusti, räknas inte de 298 människor med som dog när ett malaysiskt flygplan exploderade över Ukraina den 17 juli.

FN bedömer att 2 200 människor samband med striderna i östra Ukraina sedan april. Minst 23 av dessa var barn.

TT