Nötallergi kan snart vara ett minne blott

Foto: Nötter
NYHETER

Snart kan även allergiker knapra nötter med glatt humör.

Åtminstone när det gäller cashewnötter.

Ett vanligt konserveringsmedel kan vara lösningen, skriver Daily Mail.

Nötallergi tillhör de vanligaste formerna av matallergi i Sverige. Omkring vart tjugonde barn har någon form av allergi mot nötter – och det kan vara allvarligt. För personer med svår allergi kan det räcka att vara i samma rum som en skål nötter för att få livshotande symptom.

Ändrar formen på proteiner

Men nu kan en ny sorts nötter vara på väg. Amerikanska forskare har lyckats modifiera formen på de proteiner i cashewnötter som triggar de allergiska reaktionerna, skriver Daily Mail. Det gör det svårare för de antikroppar som reagerar på proteinerna att hitta fram, något som skulle kunna minska risken för en allergisk chock.

– Vi upptäckte att natriumsulfit effektivt stör strukturen för vissa av allergenerna hos cashewnötter, säger forskaren Chris Mattison till tidningen.

Kan funka på andra nötter

Än finns det inget datum för när de allergifria cashewnötterna kommer att nå handeln. Men forskarna hoppas på att kunna använda tekniken på andra nötter också.

– Ett av våra mål är att använda våra kunskaper från experimenten med cashewnötter till andra nötsorter och även jordnötter, fortsätter Chris Mattison.

Natriumsulfit används i dag som ett konserveringsmedel inom livsmedelindustrin med E-nummer 221.