Fartygen kastar loss - igen

avIda Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 43 | Foto: Försvarsmakten
Bilden som utlöste ubåtsjakten i Stockholms skärgård 2014.

Flera fartyg i underrättelseoperationen i Stockholms skärgård har gått in till kaj, sa försvaret klockan 13.

Nu kastar de loss igen.

– Den operativa chefen har beslutat att de behövs till havs, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Vid en presskonferens vid 13 i dag berättade försvarets informationsdirektör Erik Lagersten att flera fartyg kommer att "omdirigeras". Enligt beskedet skulle fartygen ligga vid örlogshamnen i Berga för underhåll.

Ett av fartygen som lämnades kvar vid kajen var HMS Visby, med en besättning på 40 personer. Även korvetten HMS Stockholm och ett av de tidigare aktiva minröjningsfartygen gick in till kajen.

Erik Lagersten kallade det en "ny fas" – däremot inte nedtrappning.

– Taktisk chef har gjort bedömningen att vi går in i en delvis ny fas där några fartyg gått in i örlogshamnen där de kommer att bibehålla en hög beredskap, sa Lagersten.

Bara tre timmar senare kom försvaret med ett nytt besked. Klockan 16.15 kastade fartygen loss igen, "för att lösa uppgifter inom ramen för operationen".

Försvaret förtegna

– Anledningen till att vi informerade på Berga var att det fanns mycket media på plats i operationsområdet. När fartygen gick in till kaj ville vi berätta det för att undvika spekulationer. Nu har den operativa chefen fattat beslut om att de ska kasta loss, säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare.

Jesper Tengroth vill inte berätta om det är en ny observation som ligger bakom det nya beslutet.

– Den här operationen rör ju på sig hela tiden. Vilka skälen till förflyttningen är kommenterar vi inte. Den operativa chefen bedömer att han behöver ha de här fartygen till sjöss, det är vad jag kan säga.

Har direktiven ändrats jämfört med det som sades klockan 13?

– Det vi sa då var att den operativa chefen hade fattat beslut om att omdirigera fartygen till kajen. Vi sa ingenting om följande beslut.

Publicerad: