Ministrarna är vinnare – minst får ensamma pensionärer

avJoachim Kerpner

NYHETER

Här är vinnarna på regeringens skattesänkningar:

Riksdagens talman Per Westerberg (M) sparar 1,3 miljoner om året – och utrikesminister Carl Bildt (M) 136 000 kronor.

En ensamstående pensionär får nöja sig med några tusenlappar.

Aftonbladets beräkningar visar att skattesänkningarna sedan 2006 haft stora effekter för ministrar och andra ledande politiker – men också för vanliga svenskar.

Gäller alla ledamöter

Alla som tjänar över 367 700 kronor har fått sänkt statlig skatt på 3 620 kronor. Utöver detta ger jobbskatteavdraget minskad kommunalskatt med 18 133 kronor – vid inkomster över 350 000 kronor. Tillsammans är dessa båda sänkningar värda 21 753 kronor och gäller bland annat alla riksdagsledamöter.

Eventuellt uppskov

Ministrarna i alliansregeringen, som drivit igenom skattesänkningarna, tjänar också rejält på förändringarna. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har minskat sin skatt med 37 203 kronor. En osäkerhet i beräkningen är dock om han har något uppskov av reavinst från en tidigare bostadsförsäljning. Har han det blir skattevinsten inte lika stor.

Tjänar tusenlappar

Även vanliga svenskar har fått rejäla skattesänkningar. En tvåbarnsfamilj med normalinkomst har fått en årlig skattesänkning på 26 880 kronor, enligt Swedbank.

De största förlorarna är pensionärerna. En ensamstående pensionär med en garantipension på 93 360 kronor har bara fått en skattesänkning på 2 520 kronor.

Aftonbladet har sökt Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt, men de har avböjt att kommentera.