Din skuld: 113 000 kr

avNiklas Eriksson, Johanna Melén

NYHETER

Regeringen lånar till miljardregnet

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
”vill rädda jobben” Maud Olofsson, Jan Björklund, Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund besökte i går Helenelundsskolan i Sollentuna. Där presenterade de regeringens nya miljardpaket till kommuner och landsting.

Den som är satt i skuld är icke fri.

Men kanske glad.

I alla fall jublar kommunerna åt regeringens tio lånade miljarder till jobben.

Utrymmet är lika med noll. Det sa Fredrik Reinfeldt i våras.

I går lät det muntrare från statsministern när han kom till Helenelundsskolan i Sollentuna med tio friska miljarder till landets kommuner och landsting i bakfickan.

Och det var inte första gången han drog på sig spenderbyxorna.

För två veckor sedan kunde Reinfeldt glädja alla arbetslösa med över åtta miljarder till utbildning och arbetsmarknadspolitik. Och nyligen gav han ett halvt löfte om tio miljarder i sänkt skatt till alla som jobbar.

”Säkra kvaliteten”

Regeringen gick till val på att skapa fler jobb. Nu handlar det om att rädda det som räddas kan.

Därför lånar regeringen pengar – en dryg tusenlapp per svensk.

– Vi vill rädda jobb och säkerställa att kvaliteten är fortsatt bra i välfärdens kärna, sa Reinfeldt i klassrummet på Helenelundsskolan i går.

Vill inte ha höjd skatt

Pengarna ska få kommuner och landsting att inte säga upp lärare, undersköterskor och annan välfärdspersonal.

– Vi vill också undanröja risk för skattehöjningar så gott det går, sa Fredrik Reinfeldt.

Oppositionen är kritisk mot att regeringen bara ger kommuner och landsting ett engångsbelopp. De hade velat se pengar också för kommande år.

– Nu tvingas regeringen till en brandkårsutryckning med bara ett års besked, säger Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros.

1 050 miljarder skuld

Och samtidigt som regeringen eldar på ekonomin ökar statsskulden. Sista augusti uppgick den till 1 050 miljarder, enligt Riksgälden. 1 060 efter utdelningen till kommuner och landsting.

Skulle svenskarna få betala av lånet skulle alla få hosta upp mer än 113 000 kronor. Och det är om alla från varje nyfödd bebis till mormors mamma bidrar med samma summa.