Nyheter

Reinfeldt: Vi måste öka toleransen

NYHETER

Statsministern kritisk till Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menar att Jimmie Åkessons (SD) artikel är talande för vad Sverigedemokraterna vill åstadkomma.

– Detta är kärnan i partiets idé. Man har ägnat en hel helg åt att försöka framställa det som att de har olika intressen. Det har de inte. De har ett intresse, och det är göra skillnad på människor, skapa ett vi-och-dom-tänkande, misstänkliggöra de som är "dom", och på det sättet lägga grund för en politik där "dom" ska börja skickas ut eller avvisas, sade Reinfeldt vid en informell pressträff på Göteborgs universitet, som han besökte på måndagsförmiddagen.

”Spänningar i svenska samhället”

– Varje försök från makthavare att utpeka rätt religion, eller rätt nationalitet, rätt sexuell läggning har alltid slutat i förskräckelse. För så fort det ska göras praktisk politik av det synsättet, börjar en uppdelning av människor som aldrig går att hantera och inte heller är önskvärd. Det är konsekvensen, i förlängningen, av det Jimmie Åkesson beskriver.

– Jag tror på ett helt annat vägval. Jag erkänner att det finns spänningar i det svenska samhället, som bottnar i olika ideologi och olika religiösa uppfattningar. Men för mig kan aldrig slutsatsen vara någon annan än att vi snarare måste jobba på öka toleransen, nyfikenheten mellan människor med lite olika utgångspunkter, sade Reinfeldt till TT.

”Ömsesidig respekt”

Statsministern framhöll också att han inte kan tänka sig att leda en regering som regerar med stöd av Sverigedemokraterna.

– Som statsminister har jag agerat för att uppmuntra att muslimer, kristna, icke-troende i Sverige ska leva sida vid sida i ömsesidig respekt, för att jag tror mer på ett sådant samhälle. Det är ett sådant samhälle jag vill se mina barn växa upp i.

TT

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter