Klimat & miljö

Nära 1 000 personer gripna

Av: 

Jessica Balksjö

Mikael Åberg

NYHETER

Tusentals demonstranter vid Christiansborgs Slottsplats

Delar av dagens demonstration har urartat.

Polisen har gripit nästan 1 000 aktivister. En polis har fått en gatsten i huvudet.

En 43-årig svensk man är skadad och har förts till sjukhus.

På gatorna patrullerar polisen med gallerförsedda bilar. Dagens demonstration var beräknad att samla 60 000 personer, men upp till 100 000 tog sig till Christiansborgs Slottsplats, enligt Ekstrabladet. Klockan 14.20 började de vandringen mot Bella Center, där klimatkonferencen hålls.

De som organiserar demonstrationen uppger att den ska vara bred, politisk och familjevänlig. Men kravaller har brutit ut på flera platser i centrala Köpenhamn.

Polis skadad

968 personer har gripits, uppger Köpenhamnspolisens pressinformatör. De flesta har gripits i förebyggande syfte för störande av ordningen.

Demonstranter grips kontinuerligt och förs till en remporär polisstation vid Retortvägen.

En polis har förts till sjukhus med okända skador efter att ha fått en gatsten i huvudet. En person bland demonstranterna är skadad. Det är en 43-årig svensk man som skadades vid en explosion av fyrverkeripjäser som han själv bar med sig, enligt Köpenhamnspolisens pressinformatör.

Mannen är förd till sjukhus.

– Det är poliser överallt, och de har satt galler för vindrutorna på polisbilarna. Demonstrationen bevakas också av helikoptrar, säger Aftonbladets Johanna Melén från Köpenhamn.

Bombman gripen

En man ska vid tolvtiden ha gripits med två krysantemumbomber och ett 20-tal fyrverkeripjäser, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

– Det finns ungefär 1 000 personer från radikala grupper som kommer att försöka störa ordningen i centrala köpenhamn. Men vi är väl rustade och har fler poliser i tjänst i dag än i går, sa polisen till Aftonbladet på förmiddagen.

De första demonstranterna hade tagit sig fram till Bella Center vid halv femtiden på eftermiddagen, efter att ha gått de fem kilometerna från Christiansborgs Slottsplats. De flesta gripna demonstranter har tagit sig ur det stora tåget och anslutning till mindre radikala grupper i centrala Köpenhamn uppger polisen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimathotet