Nyheter

Gaddafi stal "showen" – slutade aldrig prata

Av: 

Tobias Österberg

Sofia Ström

NYHETER

Reinfeldt fick vänta – i två timmar

Världens mäktigaste ledare var samlade i New York när FN:s generalförsamling invigdes.

Då passade Libyens diktator Muammar Gaddafi på att stjäla showen.

Han talade så länge att statsminister Fredrik Reinfeldt lämnade salen – och statsministerns tal blev två timmar försenat.

Att det skulle bli turbulent i FN-skrapan visste man – inte minst som Irans omstridde president Mahmoud Ahmadinejad stod på den första dagens talarschema.

Men schemat for all världens väg redan när Gaddafi, talare nummer tre, drog i gång vad som skulle bli en maratonmonolog.

Något liknande har enligt Reuters inte skådats i salen sedan Fidel Castro i fyra timmar angrep USA 1960.

"Ni verkar trötta"

Bland annat prisade Gaddafi USA:s val av Barack Obama som president, och uttryckte oro för vad som ska komma efter Obama.

– Vi vore glada om Obama kan förbli Amerikas president för alltid.

Den kvart talet skulle ta förvandlades till en och en halv timme.

– Ni verkar trötta, kanske jetlag, utbrast Gaddafi vid ett tillfälle.

– Ni sover ju allihop.

Applåder för Obama

Men många – däribland Fredrik Reinfeldt – hade snarare lämnat salen.

– Det var nästan inte någon inne i salen på slutet, förutom FN-tjänstemän, sade en tjänsteman till TT.

Gaddafi hade redan före talet blivit förstasidesstoff i New York sedan han försökt slå upp sitt berömda tält på en egendom som tillhör miljardären Donald Trump.

Liksom Gaddafi höll Barack Obama på onsdagen sitt första tal i generalförsamlingen. Han intog som väntat en FN-vänlig hållning – i skarp kontrast till hur Bush-regeringen såg på världsorganisationen. Obama togs emot med långa applåder.

Han räknade upp en rad utrikes- och säkerhetspolitiska kursändringar i Vita huset sedan han flyttade in i januari, bland andra förbudet mot tortyr för USA:s myndigheter och ordern om att stänga Guantánamolägret.

Febrig värld

Han sade sig sträva efter en diplomatisk lösning på konflikterna om de nukleära programmen i Iran och Nordkorea, men varnade för konsekvenserna om Iran och Nordkorea inte samarbetar.

En tredje ny talare i generalförsamlingen var statsminister Fredrik Reinfeldt – på framskjuten plats i listan på grund av EU-ordförandeskapet.

Dagen efter klimattoppmötet, och inför den stora miljökonferensen i Köpenhamn i vinter, lade han mycket tyngd på miljön:

– Vår värld har feber. Och febern blir allt högre, sade statsministern.

Tog upp dödsstraff

– Nu måste vi se mer av åtaganden. Konkreta mål på medellång sikt från både utvecklade länder och utvecklingsländer.

Reinfeldts uttalande om att dödsstraffet bör avskaffas i hela världen togs emot med applåder i generalförsamlingen. Bland mycket annat fick han, inför en debatt i säkerhetsrådet, också in ett fördömande av sexuellt våld i konflikter.

Trots det blev talet tidsmässigt nästan exemplariskt. Statsministern överskred sitt angivna tidsutrymme med någon minut.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter