Gaddafi stal "showen" – slutade aldrig prata

Reinfeldt fick vänta – i två timmar

Världens mäktigaste ledare var samlade i New York när FN:s generalförsamling invigdes.

Då passade Libyens diktator Muammar Gaddafi på att stjäla showen.

Han talade så länge att statsminister Fredrik Reinfeldt lämnade salen – och statsministerns tal blev två timmar försenat.

Att det skulle bli turbulent i FN-skrapan visste man – inte minst som Irans omstridde president Mahmoud Ahmadinejad stod på den första dagens talarschema.

Men schemat for all världens väg redan när Gaddafi, talare nummer tre, drog i gång vad som skulle bli en maratonmonolog.

Något liknande har enligt Reuters inte skådats i salen sedan Fidel Castro i fyra timmar angrep USA 1960.

"Ni verkar trötta"

Bland annat prisade Gaddafi USA:s val av Barack Obama som president, och uttryckte oro för vad som ska komma efter Obama.

– Vi vore glada om Obama kan förbli Amerikas president för alltid.

Den kvart talet skulle ta förvandlades till en och en halv timme.

– Ni verkar trötta, kanske jetlag, utbrast Gaddafi vid ett tillfälle.

– Ni sover ju allihop.

Applåder för Obama

Men många – däribland Fredrik Reinfeldt – hade snarare lämnat salen.

– Det var nästan inte någon inne i salen på slutet, förutom FN-tjänstemän, sade en tjänsteman till TT.

Gaddafi hade redan före talet blivit förstasidesstoff i New York sedan han försökt slå upp sitt berömda tält på en egendom som tillhör miljardären Donald Trump.

Liksom Gaddafi höll Barack Obama på onsdagen sitt första tal i generalförsamlingen. Han intog som väntat en FN-vänlig hållning – i skarp kontrast till hur Bush-regeringen såg på världsorganisationen. Obama togs emot med långa applåder.

Han räknade upp en rad utrikes- och säkerhetspolitiska kursändringar i Vita huset sedan han flyttade in i januari, bland andra förbudet mot tortyr för USA:s myndigheter och ordern om att stänga Guantánamolägret.

Febrig värld

Han sade sig sträva efter en diplomatisk lösning på konflikterna om de nukleära programmen i Iran och Nordkorea, men varnade för konsekvenserna om Iran och Nordkorea inte samarbetar.

En tredje ny talare i generalförsamlingen var statsminister Fredrik Reinfeldt – på framskjuten plats i listan på grund av EU-ordförandeskapet.

Dagen efter klimattoppmötet, och inför den stora miljökonferensen i Köpenhamn i vinter, lade han mycket tyngd på miljön:

– Vår värld har feber. Och febern blir allt högre, sade statsministern.

Tog upp dödsstraff

– Nu måste vi se mer av åtaganden. Konkreta mål på medellång sikt från både utvecklade länder och utvecklingsländer.

Reinfeldts uttalande om att dödsstraffet bör avskaffas i hela världen togs emot med applåder i generalförsamlingen. Bland mycket annat fick han, inför en debatt i säkerhetsrådet, också in ett fördömande av sexuellt våld i konflikter.

Trots det blev talet tidsmässigt nästan exemplariskt. Statsministern överskred sitt angivna tidsutrymme med någon minut.

Publisert: