Nyheter

FP backar från krav på medborgarkurs

NYHETER

Integrationsminister Nyamko Sabuni: Det är klart att jag är besviken

Integrationsminister Nyamko Sabuni var besviken efter Landsmötets beslut.
Integrationsminister Nyamko Sabuni var besviken efter Landsmötets beslut.

Folkpartiet släpper sitt krav på en obligatorisk medborgarkurs för invandrare som vill bli svenska medborgare.

På partiets landsmöte fanns en oro för att kopplas ihop med Sverigedemokraterna.

Förslaget om en obligatorisk medborgarkurs presenterades redan 2008. Men när partiets landsmöte skulle ta ställning på söndagen, åkte partiledningen på ett bakslag.

– Det är klart att jag är besviken, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.

Många tyckte att det var alltför oklart vad kursen handlar om. Ibland talades det om att det inte handlar om att lära ut svenska värderingar utan universella om demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Sabunis tal kunde tolkas annorlunda. Hon uppgav att vuxna invandrare ska ges "möjlighet att reflektera över den värdegrund som de fått från sin uppväxt och skoltid. En värdegrund som många gånger skiljer sig från den svenska". Sabuni uppgav också att Sverige hamnar alldeles ensam på utkanten, när man jämför värderingar med andra länder, till exempel att självförverkligande går före familjen.

Varning för SD-koppling

Vissa kritiker tyckte att det fanns andra grupper som bättre behöver utbildning.

– Medborgarkurs behövs för syndikalister, Sverigedemokrater och Vellingebor, sade Lars Hansson, Skåne.

Många vände sig också mot förslaget att de som ska bli svenska medborgare ska bekräfta att de "avser att delta i samhället och efterleva gällande lagar och regler".

– Signalen vi ger är att vi litar inte riktigt på er, sade Gunnar Nordmark från Växjö.

Han varnade för att låta främlingsfientliga organisationer brutalisera integrationsdebatten.

– Vi riskerar omedvetet att faktiskt yla med ulvarna, sade han.

Flera talare varnade för att kopplas ihop med Sverigedemokraterna.

– Det finns en väljargrupp jag inte vill ha. De som känner att vi står nära Sverigedemokraterna, sade Anna Steele Karlström, Stockholm.

Tonar ned bakslaget

Partiledningen försökte rädda förslaget genom att ta bort kontroversiella formuleringar men behålla att kursen är obligatorisk. Men det röstades ned med siffrorna 83–71.

– Jag tycker att det är dumt att koppla integrationspolitiken till Sverigedemokraterna, det är att tillskriva dem makt som de inte har, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.

Sabuni tonar ned bakslaget och menar att man nu får försöka hitta andra sätt för att ge samhällsorientering till dem som inte går introduktionskurs för nyanlända.

Sedan flera år tillbaka har integration varit ett profilområde för Folkpartiet, som vill ställa både tydliga krav på invandrare, men också ge dem bättre möjligheter att komma in i samhället. Partiledaren Jan Björklund påpekar att landsmötet står bakom integrationspolitiken, utom på denna enda punkt. Folkpartiet tycker till exempel fortfarande att det behövs en språktest för dem som vill bli medborgare.

TT

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter