Svinfluensan muterar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-20

Viruset kan nå längre ner i lungorna

Svininfluensa-viruset har muterat.

Den nya varianten, som dykt upp i både Sverige och Norge, kan nå längre ner i lungorna och vara allvarligare för patienten.

Men norska och svenska hälsomyndigheter säger att det inte finns någon orsak till panik.

Norge har drabbats hårdare av den nya influensan A/H1N1 än Sverige och hittills har 23 personer dött i följderna av viruset och minst 700 000 har insjuknat.

Det norska Folkehelseinstituttet (FHI) övervakar situationen noga och har gjort omfattande tester på viruset från både sjuka och avlidna patienter, skriver VG.

"Når längre ner i lungorna"

I dag på en presskonferens avslöjade FHI att Norge ser ut att ha råkat ut för ett mer aggressivt influensavirus än många andra länder.

De har hittat bevis för att svininfluensa-viruset har muterat i åtminstone tre fall, och att det tar sig längre ner i lungorna än vid vanlig svininfluensa. Resultaten har presenterats för Världshälsoorganisationen WHO.

– Det muterade viruset orsakar en mild sjukdom hos de flesta, men kan vara allvarlig för några få. Den här varianten kan nå längre ner i lungorna än den ursprungliga varianten, sade direktör Geir Stene-Larsen på Folkhälsoinstitutet vid en presskonferens på fredagen enligt VG.

Även i Sverige

Samma variant av svininfluensaviruset som upptäckts i Norge har också hittats i Sverige, hos både svårt sjuka, lindrigt sjuka och hos personer som inte insjuknat alls, skriver TT. Men varken svenska Smittskyddsinstitutet (SMI) eller WHO har hittills funnit några tecken på förändringar hos de cirkulerande stammarna som gör den nya influensan mer aggressiv.

Allt tyder även på att vaccinet och Tamiflu fungerar på samma sätt mot det nya, muterade viruset. Och den norska hälsoorganisationen säger att ingenting tyder på att fler kommer att drabbas av det muterade H1N1-viruset.

Eftersom det, vad man hittills kunnat se, bara drabbat patienter som legat inlagda på sjukhus så räknar experterna med att det är mindre smittsamt.

– För oss som nu ser sjukdomen runt oss, och för de som blir sjuka framöver, så betyder nog inte det här så mycket. Vi förväntar oss att de flesta kommer att få en mild variant av sjukdomen, säger hälsodirektör Bjørn-Inge Larsen till NRK.

Följ ämnen i artikeln