Kronprinsessan Victorias bröllop

Sessan hyllas av miljökämpe

avJenny Alexandersson

Foto: Peter Wixtröm

NAIROBI. Kronprinsessan Victoria har bestämt sig.

Miljöfrågorna ska forma hennes drottningkarriär.

–?Hon har förstått hur viktigt det är, hon är en passionerad prinsessa, säger fredspristagaren Wangari Maathai, 69.

Kronprinsessan Victoria befinner sig på Svenska skolan i Nairobi. Tillsammans med Wangari Maathai, som fick Nobels fredspris 2004, planterar hon ett träd på skolgården.

Maathai kämpar dagligen för att människor ska uppmärksamma klimatförändringarna som påverkar Kenya med extrem torka och svåra regn­perioder. Det betyder mycket för henne att Sveriges blivande drottning vill fokusera på miljöfrågor.

–?Det visar hur medkännande hon är. Hon är en fantastisk person.

Drottningen kämpar mot barnporr

De flesta drottningar väljer att sprida sina engagemang. Men det finns undantag. Drottning Rania av Jordanien koncentrerar sig till exempel på att förbättra kvinnors villkor i Mellanöstern. Vår egen drottning har kämpat mot barnpornografi i många år.

Det var inte svårt för Victoria att välja hjärtefråga. Redan som liten pratade kungen om miljön med Victoria. Han tog med henne ut i naturen och såg till att hon förstod hur viktigt det är att vara rädd om skogar och hav.

Snart ger kronprinsessan ut en miljöbok tillsammans med kronprinsarna Haakon och Frederik. Det är den första bok som hon är med och skriver helt själv. Dessutom prioriterar Victoria gärna uppdrag som handlar om miljön under planeringsmötena på slottet varje vecka.

”Har väldigt fina minnen”

Victoria förenade nytta med nöje under sitt besök i Afrika. I norra Kenya åkte hon på safari. Samtidigt passade hon på att se hur lokalbefolkningen anpassar sig till klimatförändringarna.

–?Jag är så glad att jag fick uppleva den fantastiska naturen och de vilda djuren. Vi fick ett väldigt varmt välkomnande av lokalbefolkningen i området. Det var rörande och jag har väldigt fina minnen därifrån, säger Victoria.