UD vill inte flyga hem hjärnskadade Björn

avMikael Stengård

NYHETER

Vårdas i Thailand för allvarliga hjärnskador – specialistvården finns i Sverige

Björn Näslund skadades allvarligt i en trafikolycka i Thailand.

Han vårdas på sjukhus med allvarliga hjärnskador. Men UD vill inte betala för hemtransport trots att specialistvården finns i Sverige.

Nu vädjar familjen om ekonomisk hjälp via sin blogg.

Foto: Privat
Björn Näslund.

Björn Näslund, 44, från Kil blev påkörd av en pickup när han var ute på en mc-tur i provinsen Surin i Thailand.

Bilföraren smet från platsen och Björn lämnades kvar med livshotande skador.

Han fördes till ett provinssjukhus och opererades akut.

Men Björn blev sämre. Det lilla sjukhuset hade inte resurser för att behandla de svåra skadorna.

– Vi bad UD om hjälp att förflytta honom, men vi fick ingen. Till slut lyckades vi flyga honom till Bangkok med hjälp av SOS International, säger Björns bror Håkan Näslund.

Opererades i timmar

När Björn kom till Bangkok var läget kritiskt. Hans kropp var uttorkad och flera organ var utslagna. Han opererades i flera timmar.

– Läkarna lyckades rädda hans liv, men han kan fortfarande inte prata eller röra sig och han har allvarliga hjärnskador och behöver specialistvård, säger Håkan.

Enligt läkarna i Bangkok är Karolinska sjukhuset i Solna en av världens främsta vårdinstanser för behandling av de hjärnskador Björn har. Hans syskon vill nu att brodern flyttas till Karolinska.

– Vi har varit i kontakt med UD, men de vill inte betala för transporten. De vill inte ens hjälpa till. Nu gör vi allt vi kan för att få ihop pengar, säger Håkan.

Kostnaderna stiger

Samtidigt stiger kostnaderna för vården i Thailand. Hittills har familjen lagt ut 120 000 kronor, men kostnaden uppgår till 5 000 kronor om dagen och nu är familjens pengar slut.

– Vi har startat en blogg – hjalpsos.blogg.se för att försöka samla ihop pengar. Redan nu har vi fått in drygt 13 900 kronor, men det räcker inte på långa vägar, säger Håkan.

Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera enskilda ärenden, men säger att det inte är aktuellt med någon hjälp.

– Problemet är att han inte hade någon försäkring som täcker sjukvård i utlandet, hade han haft det hade det varit lättare, säger Boris Vasic, presstalesman på UD.

Vad krävs det för att UD ska hjälpa till?

– Det prövas från fall till fall.

Är ert beslut att inte hjälpa Björn hugget i sten?

– Vi kommenterar som sagt inte enskilda ärenden.

Björn har dubbla medborgarskap – ett i Norge och ett i Sverige. Enligt UD är det försvårande omständighet när det gäller vem som ska stå för hjälpen.