Nyheter

Han kan bli Leijonborgs efterträdare

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Eva Buskas

NYHETER

Akademikern Tobias Krantz, 38, den hetaste kandidaten

Akademikern Tobias Krantz, Erik Ullenhag och Johan Pehrson är de hetaste kandidaterna till ministerposten efter Lars Leijonborg.
Akademikern Tobias Krantz, Erik Ullenhag och Johan Pehrson är de hetaste kandidaterna till ministerposten efter Lars Leijonborg.

Alldeles strax presenteras den nya högskole- och forskningsministern.

Riksdagsmannen Tobias Krantz, 38, är hetaste kandidaten som Lars Leijonborgs efterträdare.

Utmanare är Erik Ullenhag och Johan Pehrson.

Leijonborg lämnade politiken i går.

Lars Leijonborgs avgång var väntad.

Ändå togs många på sängen när han annonserade sin avgång i torsdag – utan att ha en efterträdare utsedd och redo.

I dag kommer dock svaret på vem som efterträder Leijonborg. Klockan 15.15 presenteras den nya ministern.

Men vem blir det?

Anses vara lite torr

Flera av Aftonbladets källor pekar ut Tobias Krantz (FP) som ny högskole- och forskningsminister. Han kan utbildningsfrågorna och har själv doktorerat i statsvetenskap. Valet är dock inte givet. Krantz upplevs inte som särskilt medial, utan som akademisk och lite torr.

– Han är en bra person med vettiga åsikter, otroligt skärpt och har ett genuint engagemang. Men Folkpartiet behöver någon som kan vara på valaffischerna i valrörelsen 2010, säger Johan Ingerö, PR-konsult med förflutet i FP.

Ullenhag omåttligt populär

En sådan är partisekreteraren Erik Ullenhag. Han är omåttligt populär, har lång partierfarenhet och bor i studentstaden Uppsala.

– Erik Ullenhag är det hetaste namnet. Hans ställning är stark i partiet. Han har också en del erfarenhet av högre utbildning, säger en källa med insyn i Folkpartiet.

Frågan är dock om partiledaren Jan Björklund vill byta ut partisekreteraren ett år före valet.

Brottsprofilerad

En annan het kandidat är gruppledaren Johan Pehrson. Det som talar mot honom nu är att han främst profilerat sig i brottsfrågor.

– Å andra sidan är han en väldigt bred politiker som man har satt in där man behövt honom. Han läser in sig, lyssnar på tjänstemännen, kommer till en slutsats och sen driver han frågan in i kaklet. Han är på många sätt född minister, säger Johan Ingerö.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter