Nyheter

”Han vill fira jul i Sverige”

Av: 

Richard Aschberg

Claes Petersson

NYHETER

Svenska polisen träffade Joachim Posener – som vill hem till Sverige

Tolv år efter Trustor-härvan har Joachim Posener skägg, ser välmående ut och glasögonen är borta.

Nu vill Sveriges mest jagade man komma hem igen.

– Jag vill få ett slut på de här utredningarna mot mig. Jag vill kunna resa fritt som jag vill framöver, har han sagt.

Det historiska mötet skedde i Bryssel i tisdags.

Statsåklagare Berndt Berger, kriminalinspektör Jan Hultin och ytterligare en utredare satt och väntade på Posener vid svenska ambassaden. Posener själv hade tagit initiativet. Ingen visste om han skulle komma.

Men en taxi stannade till och ur klev advokaten Leif Gustafson. Och Joachim Posener, mannen som blivit en symbol för ekonomisk brottslighet efter hans misstänkta roll i 600-miljonersplundringen av Trustor.

Trots tolv år på flykt såg han välmående ut, enligt flera som såg honom på ambassaden. Skägg och några år äldre än på de gamla bilderna.

– Han har nog inte plastikopererat sig för att förändra sitt utseende som det har talats om i media tidigare, säger ett ögonvittne.

Förhördes i en timme

I en dryg timme pågick förhöret i ett rum på ambassaden. Joachim Posener är försatt i personlig konkurs och har skulder på över 23 miljoner. De gamla brotten i Trustorhärvan är preskriberade – nu misstänks han för oredlighet mot borgenär.

Det gäller intäkter för den uppmärksammade tv-intervjun i TV 3 med René Nyberg och för hans bok. Totalt har närmare en miljon kronor undanhållits konkursboet, enligt åklagaren.

– Han menar att han inte har gjort något fel. Därför vill vi gärna att utredningen läggs ner, säger Poseners advokat Leif Gustafson.

Var har han varit?

Enligt Aftonbladets uppgifter är Poseners möte med polisen ett första steg i att rensa bort alla hinder.

Han vill komma hem, helst redan till jul.

Inom en månad ska statsåklagare Berndt Berger komma med ett beslut om utredningen, erfar Aftonbladet.

I nuläget vill han bara säga att ”en del frågetecken har rätats ut” efter förhöret.

Men var har Posener varit under alla år – och vad har han levt på?

Har bott i Argentina

Under förhöret ville han inte svara på var han bor. Enligt Poseners egen bok har han i flera år levt i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Men under åren har sökljuset även riktats mot Spanien, Israel, Irak, Barbados, Brasilien. Till och med Sverige.

Enligt polisen fick Posener med sig runt 46 Trustor-miljoner när han försvann. TV3 har också betalat för rättigheterna till en tv-intervju och en bok, totalt 983 000 kronor. Under förhöret i tisdags bedyrade Posener att han inte hade fått ta del av ersättningen.

– Jag har inte fått en krona. Jag har bara haft en ambition och det har varit att komma till tals genom den här intervjun och boken.

Efter förhöret i tisdags försvann Posener snabbt från ambassaden i Belgien och tillbaka till sitt gömställe. Vart är en av Sveriges bäst bevarade hemligheter.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter