Regeringen: Ta hem svenskan

NYHETER

”Vi väntar på slutgiltigt samtycke från Australien”

Ex-modellen försökte leja en torped som skulle mörda två vittnen i Australien.

I går fattade regeringen beslut om att hon ska tas hem till Sverige – men först måste beslutet godkännas av Australien.

– Vi väntar på slutgiltigt samtycke från Australien, säger Cecilia Riddselius, kansliråd vid justitiedepartementet.

Foto: Daniel Dasey

Den svenska kvinnan kom till Australien 2003 och inledde där ett förhållande med en 42-årig man.

Den 20 oktober 2006 greps 42-åringen misstänkt för att ha drivit en narkotikafabrik där polisen beslagtagit flera kilo av drogen ecstasy till ett värde av 700 miljoner kronor.

Polis under täckmantel

Medan rättegången mot mannen förbereddes försökte den svenska ex-modellen leja en torped som skulle röja två vittnen ur vägen.

Den 25 maj 2007 överlämnade kvinnan ett brev till den man som hon ville skulle mörda de två männen. Brevet innehöll detaljer om männen. Priset var sedan tidigare satt till 200 000 dollar för båda morden. Men torpeden var en polis under täckmantel – och svenskan greps.

I mars 2008 förra året dömdes hon till fyra års fängelse – men domen överklagades – och i juli fick hon sitt straff förlängt till fängelse i 4 år och 9 månader för förberedelse till mord alternativt anstiftan till försök till mord.

Kvinnan har nu via den svenska ambassaden i Australien begärt att få avtjäna sitt straff i Sverige – och i går fattade den svenska regeringen beslut i ärendet.

”Samtycke”

– Det fattades ett regeringsbeslut i går, där regeringen ger sitt samtycke till ett överförande av kvinnan till Sverige, säger Cecilia Riddselius.

Nu ska Australien fatta slutgiltigt beslut om huruvida kvinnan ska överföras till Sverige.

Om svenskan överförs till Sverige kommer hon att fortsätta att avtjäna det 4 år och 9 månader långa fängelsestraff hon fick i Austrailien, men i övrigt kommer svenska regler för verkställighet att tillämpas, gällande exempelvis villkorlig frigivning, övervakning och prövotid, uppger Cecilia Riddselius.

Det är i nuläget oklart hur lång tid det dröjer innan Australien fattar slutgiltigt beslut i frågan.