Valet mellan nytt – eller gammalt

Bästa tipsen för dig i köptankar

Den som bestämt sig för att skaffa hus eller går i köptankar har mycket att fundera över. Vad räcker pengarna till, i vilket område vore det trevligt att bo, ska man satsa på ett nytt eller ett gammalt hus?

Jonas Lindell, vice VD på Notar Fastighetsförmedling.
Jonas Lindell, vice VD på Notar Fastighetsförmedling.

Idag är det billigare att köpa och äga hus än tidigare. Men ska man köpa ett begagnat eller ett nytt hus? Svaret blir att det beror lite på eftersom att det finns för- och nackdelar med båda. En fördel med nya hus är exempelvis att man kan skjuta på underhållet och slipper renovering.

Johan Markelius, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling menar att det blir nästan lika dyrt att renovera ett begagnat hus till ny standard som att köpa ett nytt hus.

Jonas Lindell, vice VD på Notar Fastighetsförmedling, tar upp några andra fördelar med att köpa ett nytt hus

– I nya hus får man en modern och praktisk planlösning. Energiförbrukningen är ofta lägre och den som köper nytt betalar ingen fastighetsskatt på fem år.

En annan charm

Begagnade hus har också sina fördelar och Johan Markelius menar att det i huvudsak är en fråga om tycke och smak.

– Jämfört med nybyggda hus har ju begagnade hus en annan charm. Områdena är oftast redan uppvuxna och det finns fina anlagda tomter.

En återkommande kommentar om begagnade hus är att de kan ha en viss känsla som inte finns i hus som ingen människa har bott i förut. När det gäller nackdelar med begagnade hus återkommer både Markelius och Lindell till underhåll och renovering. Markelius påpekar det är viktigt att man noggrant undersöka huset så att man vet vad man köper.

Gå på många visningar

Bestämmer man sig för att köpa hus är ett bra tips enligt Jonas Lindell att först och främst ha koll på ekonomin och att prata med sin bankman. Att gå på många visningar är en nyckel till framgång.

– Man bör också koncentrera sig på ett speciellt område som man vill bo i. Tänker man att man kan bo var som helst tar det nog lång tid innan man hittar något.

Dante Thomsen, Minimedia

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN