Nyheter

EU-valet julafton för veteraner

NYHETER

Valet till EU-parlamentet i juni kan bli en julafton för veteraner och sådana som hamnat vid sidan av i rikspolitiken.

Gamla partisekreterare, partiledare och ungdomsförbundare blandas med enstaka, nybakade politiker på valsedlarna.

– Det är viktigt att ge en status och legitimitet åt valet. Utifrån den synvinkeln är det hyfsade listor, säger Marita Ulvskog, avgående partisekreterare och förstanamn på Socialdemokraternas lista.

Ulvskog ser veteraninslaget som bra, som en signal att EU-valet är så viktigt att kandidaterna verkligen inte ska vara nybörjare.

När Moderaterna spikar sin lista den 13 februari är laguttagningen avklarad i partierna och kandidaterna kan börja kampanja. Arton mandat står på spel i valet den 7 juni, ett mindre än i valet 2004.

Kampanjerna har stor betydelse i EU-valet, betydligt större än i riksdagsvalet, eftersom många fler väljare använder sig av möjligheten att kryssa för det namn de allra helst vill se i Bryssel och Strasbourg.

Kryssas upp

Sist det begav sig, 2004, lyckades fyra kandidater kryssa sig upp på listorna och bryta den rangordning som partierna hade lagt fast. Allra mest höjde sig EU-kritikern Anna Hedh, från baksidan och 31:a plats på Socialdemokraternas lista till ett av de fem S-mandaten i parlamentet. Hon står nu som femma på S-listan.

Elva av de nuvarande 19 ledamöterna vill stanna kvar.

Personer som inte alls har tänkt sig att vika fem år av sitt liv till EU-parlamentet kan ändå hamna där, på grund av personkryssen.

Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson, som i sista stund slängdes in på KD:s lista för att trycka ut omstridde Lennart Sacrédeus, kan bli inkryssad från sin niondeplats. Han är oändligt mer känd än förstanamnet Ella Bohlin, tidigare ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund.

Fem räcker

Det räcker med att en kandidat får motsvarande fem procent av partiets totala antal röster för att klättra förbi andra.

Marita Ulvskog har sin främsta motpol i en annan, tidigare partisekreterare: Gunnar Hökmark som toppar Moderaternas lista.

Förutom Alf Svensson kandiderar ännu en gammal partiledare, Gudryn Schyman, för en plats. Sedan hon lämnat vänsterpartiet är det numera Feministiskt Initiativ som gäller och vars lista hon leder.

Flera gamla EU-parlamentariker är sugna på comeback. Störst chans att göra det har Marit Paulsen, en av flera 70-åringar på listorna, som toppar Folkpartiets lista. Och Sören Wibe, som satt för Socialdemokraterna i parlamentet till 1999 och nu leder Junilistan.

Några av toppnamnen har blivit politiker för att kunna kandidera. På andra plats på Miljöpartiets lista finns Isabella Lövin, författare och journalist som skrivit boken Tyst hav om rovfiske.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter