Nyheter

50 000 ska utförsäkras

NYHETER

Långt fler än Försäkringskassan tidigare trott kommer att förlora sin förtidspension de närmaste åren. Fram till 2011 rör det sig om 50 000 personer.

En ny prognos från Försäkringskassan visar att statens kostnader för sjuka och förtidspensionerade kommer att minska med 25 procent de närmaste åren, från 108 miljarder kronor förra året till 81 miljarder kronor 2012. Det skriver tidningen Riksdag & Departement.

”Mycket snabbare”

Den främsta förklaringen är att förtidspensionärerna snabbt blir färre på grund av de nya hårdare regler som infördes den 1 juli 2008. Och minskningen går mycket snabbare än vad Försäkringskassan tidigare har räknat med.

Enligt den nya analysen kommer 32 000 personer att utförsäkras under 2010 och 19 000 året därpå. Det är mer än dubbelt så många som i den föregående prognosen, skriver tidningen.

Helt annan bedömning

De nya reglerna innebär att en tidsbegränsad sjukersättning, eller förtidspension, kan förlängas som mest med 18 månader. I den förra prognosen räknade Försäkringskassan med att relativt många av dem med tidsbegränsad förtidspension skulle gå över till förtidspension utan tidsbegränsning. Nu gör myndigheten en annan bedömning: "Dessa personer kommer med liten sannolikhet att övergå till sjukersättning tills vidare", skriver Försäkringskassan i rapporten.

TT

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter