Nordkorea kallar Hillary Clinton en ”lustig tant”

Av: Sofia Ström

Publicerad:
Uppdaterad:

Ordkrig på sandlådenivå mellan Nordkorea och USA

Nordkoreas press (Ri Hong Sik på bilden) hånar Hillary Clinton – och kallar henne tant. Själv säger hon att Nordkorea inte har några vänner kvar.
Foto: OBS! BILDEN ÄR ETT MONTAGE
Nordkoreas press (Ri Hong Sik på bilden) hånar Hillary Clinton – och kallar henne tant. Själv säger hon att Nordkorea inte har några vänner kvar.

Toppmötet i Asien har utvecklats till pajkastning på sandlådenivå mellan USA och Nordkorea.

Nordkoreanska statliga medier kallar Hillary för "inte klok" och en "lustig tant".

Den amerikanska utrikesministern svarar med att säga att Nordkorea "inte har några kompisar kvar".

Det asiatiska toppmötet har inte lett till några framgångar i fråga om avvecklingen Nordkoreas kärnvapenprogram – tvärt om.

Clintons tal häromdagen, när hon liknade landet med "småbarn och oregerliga tonåringar och människor som kräver uppmärksamhet", har retat gallfeber på Nordkorea.

Statliga medier och företrädare för den nordkoreanska regeringen går till målande personangrepp.

"Ser ut som pensionär"

– Ibland ser hon ut som en förstaklassare och ibland som en pensionär som är ute och shoppar, sade en talesperson för utrikesdepartementet i Pyongyang, rapporterar CNN.

Han fortsatte med att kalla henne "långt ifrån intelligent" och "en lustig tant".

Pajkastningen började efter Nordkorea gjort det klart att sexpartsamtalen om landets kärnvapenprogram är helt nedlagda. Hillary Clinton sade då att Nordkorea isolerar sig och "inte har några kompisar kvar".

Rond två

Efter Nordkoreas förolämpningar tog Clinton bladet från munnen i dag igen. Hon sade att hon gläds över att Nordkoreas grannar oroas över utvecklingen i regionen och över att exempelvis även militärdiktaturen Burma stöder FN: sanktioner mot Nordkorea.

– Tyvärr så erbjuder den nordkoreanska delegationen bara ett ihärdigt förnekande av att Nordkorea har varit på fel väg. De visade inte någon som helst vilja att ta upp kärnvapennedrustningen i deras anförande i dag och det är bekymmersamt, inte bara för USA, men för regionen och den internationella gemenskapen.

Innan Clinton gick på scenen försökte den nordkoreanska delegationen komma upp på podiet för att tala till pressen – och fick avlägsnas av säkerhetsvakter.

Publicerad: