Så bygger du ett mysigt trädäck!

”Du kan anpassa altanen efter dina behov”

Finns det något trevligare än att bara slå upp dörrarna en sommarmorgon och kliva ut på altanen? Ditt extrarum ute i det fria.

Har du dessutom byggt altanen själv känns det ännu bättre – du har mycket att vinna om du vill hålla kostnaderna nere.

Det fina med en altan är att den utökar husets yta. Du får en övergång mellan hus och trädgård. Sommarhalvåret kan du grilla där, umgås med familj och vänner, leka med barnen. Du kan ha tak över eller däcket delvis täckt om du är mån om att få in solljus och samtidigt vill ha regnskydd.

nk först

Innan du bygger är det dock klokt att fundera över placeringen. Låt det gå en tid innan du startar. Känn efter vad du har för behov. Tänk igenom om vad du vill ha för höjd, etage, trappor, vinklar, räcken, vindskydd, spaljéer för växter. Och om du vill ha morgon- eller kvällssol, det är viktigt. Du har alla möjligheter att anpassa altanen till just ditt hus med de former, trappor och räcken som du gillar.

Tänk också på att det är en fördel att använda tryckimpregnerat virke om du inte har för avsikt att måla. Du kan ju också göra ett mellanting med själva trallen i tryckimpregnerat trä men räcket målat. Då får du bygget att smälta ihop bra med husets fasad.

Det går förstås också att måla tryckimpregnerat trä, men då måste du vänta ett år först, annars fäster inte färgen.

Skaffa bygglov

Viktigt är dock att skaffa eventuellt bygglov i tid. Det kan ta omkring en månad, kanske mer. Kolla också om du har berg på tomten som kan påverka grundarbetet. Förbered gärna underlaget innan bygget sätter igång.

Ta bort gräset, sprid ut grus. Lägg även gärna en fiberduk för att hindra ogräs från att tränga upp.

Rejäla reglar

Här intill får du en rejäl steg-för-steg-guide som Byggmax experter tagit fram. Just detta altanbygge är mycket representativt och har alla de typiska arbetsmomenten som brukar ingå. Du får en bra uppfattning om hur allt ska göras, sedan kan du alltid detaljanpassa form, storlek och utförande så att du får bygget precis som du vill ha det.

En viktig detalj är att inte pruta på antalet plintar och dimensionerna på reglarna i stommen. Det känns bra och säkert att gå på en altan som är solid och inte sviktar, och som tål rejäl belastning om du har gäster.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN